Fordulat Donáth László ügyében, megszületett a másodfokú ítélet

2024.01.12. 16:02
A Fővárosi Törvényszék másodfokon megváltoztatta a kerületi bíróság ítéletét abban a büntetőügyben, amely Donáth László volt MSZP-s országgyűlési képviselő és lelkész ellen zajlik.

Donáth László ellen még évekkel ezelőtt indult per testi sértés, valamint szeméremsértés vádjával. A lelkész korábban mindkét bűncselekmény elkövetését tagadta.

Az elsőfokú eljárást egyszer meg is kellett ismételni, így végül 2023 nyarán született meg az első, nem jogerős ítélet, amelyben Donáth Lászlót mind testi sértés, mint szeméremsértés miatt elítélték. 

Donáthék fellebbeztek, így az ügy másodfokon folytatódott. Az itt született ítéletről pénteken számoltak be a Fővárosi Törvényszék oldalán. A közlemény szerint fordulat történt az ügyben:

Donáth Lászlót másodfokon testi sértés miatt továbbra is elítélték, a szeméremsértés vádja alól viszont felmentették.

„Az elsőfokú ítéletet a szeméremsértés vétsége vonatkozásában a másodfokú bíróság hatályon kívül helyezte és az eljárást megszüntette, továbbá a kiszabott pénzbüntetés napi tételének számát 400-ról 100-ra mérsékelte, így a vádlottnak 1 millió forint helyett 250 ezer forintot kell megfizetnie” – írták a közleményben.

Ezután úgy folytatták: „Az ítélet szerint a sértett takarítóként dolgozott egy intézményben, ahol a vádlott lelkészi feladatokat látott el. A sértett 2019. június 8-án a takarítóeszköz tárolására szolgáló kocsit egy festmény előtt hagyta, annak ellenére, hogy ezt a vádlott korábban megtiltotta. Amikor a terhelt észlelte, hogy a sértett megszegte az utasítását, felelősségre vonta, majd fenyegetőként értékelhető kifejezés használata mellett két kézzel megfogta a nyakát, amelyet kis erővel rövid ideig meg is szorított. A sértett 2019. június 12-én joghatályos magánindítványt terjesztett elő, amelyben a testi sértés mellett nyilatkozott a 2017 májusa és 2019 áprilisa között történt szeméremsértés vétségét érintő körülményekről is”. Ez utóbbival kapcsolatban azonban a másodfokú ítélet szövegében megjegyezték: 

A törvényszék álláspontja szerint a szeméremsértés vétségére vonatkozó magánindítványt a sértett a büntetőeljárási törvényben meghatározott határidőn túl terjesztette elő, ezért a bíróság ebben a körben az elsőfokú határozatot hatályon kívül helyezte, és a vétség miatt indult eljárást megszüntette.

Hozzátették, hogy az elsőfokú bíróság alapvetően „az eljárási szabályoknak megfelelő, törvényes ítéletet hozott, indokolási kötelezettségének eleget tett”, és a másodfokú törvényszék a tényállásban csak az abban megjelölt dátumokat pontosította. Továbbá – értékelésük szerint – az elsőfokú bíróság „a büntetéskiszabási körülményeket is megfelelően értékelte, és helyesen döntött a pénzbüntetés kiszabása mellett”.

A bűnösségi kör szűkülése okán azonban a másodfokú bíróság a pénzbüntetés napi tételeinek számát – a napi tétel 2500 forintos összegének megtartásával – mérsékelte.

„Az ítélet nem jogerős, azzal szemben az ügyész fellebbezést jelentett be. Az eljárás a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik” – írták a közlemény végén.

Egy korábbi cikkünkben írtunk arról is, hogy a Donáth Lászlóval szemben megfogalmazott szexuális zaklatási vádak miatt saját egyháza már a bírósági ügy lezárulta előtt lépett, és eltiltották a lelkészi szolgálattól.