Bejelentést tett a BKK, Vitézy Dávid szerint ez már túlzás

D  TT20220927006
2024.01.16. 17:19
A BKK legfrissebb bejelentése szerint március közepéig fokozatosan bevezetik az első ajtós felszállást a hétköznapokon 20 óra után közlekedő buszokon és trolikon. Vitézy Dávid volt közlekedési államtitkár szerint ezzel a vállalat kezd túlzásba esni, és ez a közlekedés lassulását fogja eredményezni, ráadásul mindez követhetetlen is lesz az utasok számára. A BKK szerint viszont a rendszer nagyon egyszerű lesz.

A Budapesti Közlekedési Központ március közepéig autóbusz- és trolibuszjárataik döntő többségén – a Rákóczi úton közlekedő buszok kivételével – fokozatosan bevezeti a hétköznap 20 óra utáni első ajtós felszállást – közölte a vállalat kedden.

A BKK közleménye szerint ezzel az intézkedéssel esténként is biztonságosabban és kényelmesebben utazhatnak a közlekedők, a vállalat pedig hatékonyabban kiszűrheti azokat, akik jegy, bérlet nélkül, az utazási feltételeket megszegve közlekednek.

Első lépésként január 19-től, péntektől a 11-es, a 182-es, a 184-es, busz, a 70-es, a 74-es és a 78-as trolibusz teljes vonalán, valamint a 110-es és a 112-es busz budai szakaszán 20 órától munkanapokon is a járművezető ellenőrzi a felszállók jegyének, bérletének érvényességét

– írták.

Hozzátették, hogy ezeken a vonalakon hétvégén már most is megszokott és bevált módszer az első ajtós felszállási rend.

A BKK a gyorsabb felszállás érdekében arra kéri az utasokat, hogy 

  • győződjenek meg arról, hogy első ajtós járat érkezik-e,
  • figyeljék a járművek kijelzőjét vagy menetrendet,
  • már a megállóban készítsék elő digitális vagy papíralapú jegyüket, bérletüket,
  • felszálláskor, érvényesítés után mutassák azt be a járművezetőnek, 
  • majd menjenek hátrébb a járműben, ezzel megkönnyítve a többi utas felszállását.

Vitézy Dávid szerint ez már túlzás

A vállalat közösségi oldalán az erről szóló bejegyzéshez kommentelve Vitézy Dávid volt közlekedési államtitkár úgy reagált, hogy szerinte „a BKK kezd túlzásba esni ezzel”.

A szakember úgy fogalmazott, hogy bár sok kis forgalmú időszakban indokolt az első ajtózás, és ennek bevezetését ő is támogatta néhány korábban kisebb forgalmú vonalon,

de egyrészt hétköznap 20 órakor számos érintett vonalon a forgalom ennél jóval nagyobb még, ez pedig lassítani fogja a közlekedést, másrészt a rendszer egyre követhetetlenebbé válik az utasok számára. Főleg, hogy a végállomásokról 20 óra után induló járatokra vonatkozik csak – utas legyen a talpán, aki 20:25-kor tudni fogja, mi az elvárás épp az adott járaton. Ennyit ez nem ér.

Vitézy Dávid hozzátette, hogy szerinte a rendet fenntartani pedig másképp is lehetne, például a biztonsági őrök visszahozatalával a késő esti és éjszakai kitettebb járatokon.

A szakember hozzászólására a BKK is reagált. Mint írták:

A tapasztalatink – itt természetesen nemcsak a Facebook-kommentekre gondolunk – azt mutatják, hogy az utasok többsége kifejezetten pozitívan ítéli meg az első ajtózást: megnövekedett biztonságérzetről számolnak be, és sokaknak, akik becsületesen megveszi a bérletet vagy a jegyet, igenis számít, hogy egy első ajtós felszállással kiszűrjük azokat, akik viszont nem veszik meg.

Hozzátették, hogy a rendszer március közepére nagyon egyszerű lesz: a Rákóczi úti járatok kivételével minden buszra és trolira az első ajtónál lehet majd felszállni, „és csak azt kell megjegyezni, hogy mindennap, vagy csak hétköznap este és hétvégén egész nap”.

(Borítókép: Vitézy Dávid Budapesten a Nyugati pályaudvaron 2022. szeptember 27-én. Fotó: Kovács Attila / MTI)