Novák Katalin ígéretet tett Karsai Dánielnek

2024.01.16. 07:34
A köztársasági elnök a Sándor-palotában fogadta hétfő délután Karsai Dánielt. A gyógyíthatatlan izomsorvadásban szenvedő alkotmányjogász Facebook-bejegyzésében ismertette, hogy konkrét javaslattal érkezett Novák Katalinhoz.

Személyes találkozót kezdeményezett a köztársasági elnöknél Karsai Dániel. Az eutanázia engedélyezéséért harcoló alkotmányjogász konkrét kéréssel érkezett a Sándor-palotába hétfőn.

Karsai Dániel közösségi oldalán osztotta meg, hogy csaknem egy órán keresztül egyeztettek Novák Katalinnal, majd ígéretet kapott arra, hogy átgondolják az ügyét, amelyről két hét múlva ismét tárgyalhatnak.

Abszolút nyitott hozzáállással találkoztunk. Novák Katalin csak annyit kért, hogy a stábjával alaposabban átgondolhassák a javaslatomat. A beszélgetést olyan két hét múlva folytatjuk 

– fogalmazott Karsai Dániel.

Hozzátette, hogy Novák Katalin kérésére nem oszt meg további részleteket a találkozóról. Mint írta, a Sándor-palotában „valódi segítőkészséget” tapasztalt, ezért viszonzásképpen teljesíti a köztársasági elnök kérését.

Karsai Dániel az eutanázia legalizálásáért küzd

Karsai Dániel az ALS nevű halálos és gyógyíthatatlan idegrendszeri betegségben szenved, így nem tartja helyénvalónak, hogy a magyar állam nem engedélyezi az aktív eutanáziát. Az alkotmányjogász aktívan küzd, hogy Magyarországon is legalizálják az egészségügyi beavatkozást. 

Az ügyben az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, a magyar kormány azonban ellenkérelmet nyújtott be a strasbourgi bírósághoz. A Momentum korábban népszavazást is kezdeményezett az alkotmányjogásszal a Nemzeti Választási Bizottságnál, így februárban parlamenti vitanapot tarthatnak az élet végi döntésekről.

Karsai Dániel az eutanáziával kapcsolatban nyilvános vitára hívta Fabiny Tamás evangélikus és Balog Zoltán református püspököt, valamint Kósa Lajost is. 

Karsai Dániel életét és a magyarországi eutanázia bevezetéséért vívott harcát az Index is bemutatta egy korábbi cikkében. A jogász végzettségű férfit a 100 legjobb magyar ügyvéd közé sorolták, aki ezentúl aktív sportoló volt, a túrázás és a futball mellett tizenegy éven át gyakorolta a dzsúdzsucu nevű küzdősportot is. A betegség első tüneteit 2021 júliusában észlelte.