Az Országos Mentőszolgálat szerint megbukott a MOK lázítása az új ügyeleti rendszer ellen

2024.01.19. 06:48
Nem vezetett eredményre a Magyar Orvosi Kamara (MOK) ügyeleti rendszer miatti „hergelése” az Országos Mentőszolgálat szerint. A szervezet állítja, hogy azokban a vármegyékben, ahol bevezették az új rendszert, elégedettek a lakosok.

Az OMSZ azt írta egy MTI-nek eljuttatott közleményben, hogy gyakorlatilag megbukott a MOK ügyeleti szerződések aláírása ellen lázító, kizárólag politikai hangulatkeltésre alkalmas akciója, melynek keretében 2023 tavaszán arra biztatták az orvosokat, hogy alakítsanak pertársaságokat és támadják meg a kötelező ügyelet elrendeléséről szóló határozatot. A mentőszolgálat szerint elégedettek a lakosok az új alapellátási ügyeleti rendszerrel ott, ahol már bevezették azt.

A Szegedi Törvényszék már a harmadik ügyben hozott azonosan rendelkező – jogerős – ítéletet, és végzésében elutasította a pert indító háziorvosok keresetét.

A törvényszék töretlen álláspontja, hogy a háziorvosnak kötelessége részt venni az ügyeleti ellátásban, szerződéskötési kötelezettsége egyenesen következik a jogszabályból

 – írták. 

Az ítéletben ezen túl hat számjegyű perköltség megfizetésére is kötelezték az érintett háziorvosokat.