Vitézy Dávid szerint Karácsony Gergely manipulált fotóval támad és személyeskedik

2024.01.23. 09:30
Vitézy Dávid szerint senki nem vette be Karácsony Gergely magyarázatát. A főpolgármester egy Facebook-posztban igyekezett tisztázni a járatritkítások ügyét, amire a volt közlekedési államtitkár kommentben válaszolt.

„Csalódtam abban, ahogy Karácsony Gergely főpolgármester a járatritkítási botrányt kezelte: ahelyett, hogy az utasokkal és az elhibázott intézkedés korrigálásával foglalkozna, személyeskedéssel és manipulált fotóval támad – pontosan azt teszi, amiért a kormánypártokra szokott panaszkodni” – közölte Facebook-oldalán Vitézy Dávid.

Múlt héten a járatritkítás ügye a lebukással kezdődött, hisz fű alatt, bejelentés és egyeztetés nélkül ritkított ki a BKK 53 járatot. Ezt követte a beismerés és a magyarázkodás, miszerint az otthoni munka, a home office indokolta ezt. Miután a városban senki nem vette be, hogy a home office miatt utaznak kevesebben hétfő reggel a pesti lakótelepek legfontosabb járatain Csepeltől Újpalotáig, jött az elnézéskérés a BKK-tól, majd ezzel némi ellentmondásban a tagadás: Karácsony Gergely szerint nincs is járatritkítás, mondta péntek estére

– foglalta össze a volt közlekedési államtitkár, hozzátéve: „Ezek után részletesen bemutattam, hogy de, csak az van, 53 járat ritkult és egy sem lett sűrűbb. Felajánlottam a segítségemet, amire nem jött reakció. Egy válasz jött: személyeskedés, minősítgetés és manipulált fotóval való visszatámadás. Budapest ennél többet érdemel. A járatritkítás utasok százezreit érinti, nem játék, nem lehet egy egyszerű figyelemelterelő hadművelettel lezárni az ügyet. A probléma nem múlik el magától, sőt, az egyetemi szorgalmi időszak kezdetével február elejétől csak súlyosabb lesz. És attól sem múlik el, ha mindenféle kis jelentőségű, határidő és konkrétum nélkül bedobott járatfejlesztési ötlettel próbálják elterelni a figyelmet róla. Nem tudok mást kérni, mint amit eddig és amit 16 éve minden hasonló esetben következetesen mondtam: vonják vissza a járatritkításokat.”

Karácsony Gergely: Akkor még egyszer...

Karácsony Gergely néhány perccel később közzétett posztjában hangsúlyozta:

Akkor még egyszer: aki Budapesten CSÖKKENTI a közösségi közlekedési járatok számát, az az állam, aki NÖVELI, és egy jobb menetrenddel hatékonyabbá teszi őket, az a főváros. A HÉV-ek járatszámát jelentősen csökkentette az azokat üzemeltető állam, de nem azért, mert „csak” az utasszám csökkent, hanem azért, mert hagyták lerohadni a szerelvényeket. Akit valóban a budapesti közösségi közlekedés érdekel, és nem csak a kampány, az inkább a kormánynál tiltakozzon a HÉV-ek járatritkítása ellen.

A főpolgármester leszögezte: „A főváros idén növeli a közösségi közlekedési kapacitásait, noha a járvány előtti utasszámot még mindig nem értük el. Ezt onnan tudjuk, hogy közel ezer jármű percre pontos adatait elemezzük minden nap, a jobb kihasználtság érdekében. A BKK idén összesen 243 millió úgynevezett férőhely-kilométerrel több új szolgáltatást rendel meg, a fejlesztésekről az érintett kerületekkel, társadalmi partnerekkel is egyeztet. Az adatalapú járattervezés, az utazási igényekhez igazodó menetrendek teszik lehetővé, hogy idén hónapról hónapra bővítsük az utazási lehetőségeket.”

Karácsony Gergely ezután több fejlesztést is felsorolt, mint például

  • bővülnek Rákosmente és környezetének közlekedési kapcsolatai,
  • a 12-es villamos meghosszabbítása a Lehel térig,
  • a 75-ös trolibusz meghosszabbítása Kőbányára,
  • új kapcsolat Újpesten Megyer és Káposztásmegyer között,
  • valamint Újbuda hálózatának fejlesztése.

Vitézy Dávid: Igenis járatritkítási csomag az, amit Ön itt védeni próbál

„Múlt héten a járatritkítás ügye a lebukással kezdődött, hisz fű alatt, bejelentés és egyeztetés nélkül ritkított ki a BKK 53 járatot. Eközben egyet sem sűrített. Ez a helyzet most is: igenis járatritkítási csomag az, amit Ön itt védeni próbál. Szégyen, hogy itt tartunk, egy magát zöldnek nevező városvezetés részéről” – kommentelte Karácsony Gergely posztja alá Vitézy Dávid.

A közlekedési szakember szerint „attól, hogy más utcán jár a 33-as busz vagy a kiritkított 14-es villamos mellé meghosszabbítják a 12-est, a nagy lakótelepi buszjáratokról kivont kapacitások nem állnak helyre, a zsúfoltság nem oldódik meg”.

Vitézy Dávid megjegyezte, a HÉV-ek esetében is vissza kell vonni a járatritkításokat, „de az elenyésző nagyságrendű ahhoz képest, mint amit a BKK vezetett be szinte minden városrészben”.

Vitézy Dáviddal az LMP tárgyal a főpolgármester-jelöltségről. A párt társelnöke, Ungár Péter hétfőn jegyzett véleménycikket lapunkban Karácsony Gergely teljesítményéről.