Az LMP felszólította Draskovics Tibort, hogy nyilatkozzon a járatritkítás ügyében

2024.01.24. 16:00
Kanász-Nagy Máté az LMP országgyűlési képviselője is megszólalt a BKK járatritkítási csomagja miatt.

Kanász-Nagy Máté a közösségi oldalán számolt be arról, hogy nyílt levelet írt Draskovics Tibornak, a Budapesti Közlekedési Központ igazgatósági elnökének a BKK járatritkítása kapcsán.

Az LMP országgyűlési képviselője elfogadhatatlannak tartja, „hogy ezzel a döntéssel megnehezítsék a fővárosi közlekedők mindennapjait”.

Ön mint a BKK igazgatóságának elnöke bizonyosan több információval rendelkezik az ügyről, mint a budapesti lakosság. Ezért arra kérem, hogy szíveskedjen az ellentmondásokat feloldani, tájékoztatni a nyilvánosságot a járatritkítások okairól, illetve befolyását latba vetve elérni, hogy a járatritkításokat a BKK vonja vissza

– írta Draskovics Tibornak szánt nyílt levelében.

Kanász-Nagy Máté bejegyzésében hangsúlyozta, hogy Budapest a kormányzati megszorítások ellenére is „világszínvonalú közösségi közlekedést érdemel”.

Zöldpolitikusként kifejezetten fontosnak tartom, hogy a közösségi közlekedés nagyon is valós alternatívája legyen az autós közlekedésnek. Nagyon is félő, hogy a járatritkítások az autós közlekedés felé terelik a budapestieket

– olvasható a posztjában. Hozzátette azt is, hasznos lenne, hogy a BKK és Karácsony Gergely főpolgármester egyeztessék az álláspontjukat, és vonják vissza a járatritkításról hozott döntésüket. 

Nem ez volt az első nyílt levél az ügyben

Vitézy Dávid volt közlekedési államtitkár korábban szintén nyílt levélben fordult a főpolgármesterhez, hogy vonja vissza az intézkedést.

A levélben felhívta Karácsony Gergely figyelmét a zsúfoltságra, amellyel már a járatritkítás első napján szembe kellett néznie mind az utasoknak, mind a tömegközlekedési eszközök sofőrjeinek, majd nyomatékosan megkérte a főpolgármestert, hogy mihamarabb vonják vissza az intézkedést, és segítségét is felajánlotta az átszervezéshez.

Mi az a járatritkítás?

Korábban beszámoltunk róla, hogy január 19-től a hétfői és pénteki napokon csúcsidőben több sűrűn közlekedő járat menetrendje is változik Budapesten. 

Hétfőn és pénteken csúcsidőben azok a BKK-járatok, amelyek a mért utasforgalomhoz képest eddig sűrűbben vagy több párhuzamos járattal együtt közlekedtek, legfeljebb 1-2 perccel ritkábban járnak majd.

A PÉNTEKI MENETREND NEM SZÁMÍT ÚJDONSÁGNAK, DE A KORÁBBINÁL TÖBB JÁRATOT ÉRINT MAJD.

Karácsony Gergely főpolgármester úgy érvelt, hogy a „home office-nak és a rugalmas munkabeosztásnak köszönhetően az átlagosnál kevesebben utaznak”. Vitézy Dávid szerint azonban nem igaz, hogy éppen a csepeli, újpalotai, kőbányai vagy a Havanna-lakótelepekre lenne az otthoni munkának a legnagyobb hatása. 

Budapesten járatritkítást vezettek be. És itt az ideje visszavonni

– összegezte a történteket a volt közlekedési államtitkár.