Vitézy Dávid nyílt levelet írt Karácsony Gergelynek

2024.01.20. 10:04
Egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat hallhattunk Karácsony Gergelytől és Walter Katalintól, a BKK vezérigazgatójától a járatritkítások ügyében pénteken. Vitézy Dávid, a korábbi közlekedési államtitkár most nyílt levélben fordult a főpolgármesterhez, hogy vonja vissza az intézkedést.

A BKK szerdán jelezte, hogy január 19-től járatritkításokra készülnek a fővárosban hétfőnként és péntekenként. Ez nemcsak a lakosokban keltett felháborodást, hanem Vitézy Dávid egykori államtitkárban is, aki azt mondta, Budapest versenyképességét csökkentették ezzel a lépéssel. 

Karácsony Gergely és Walter Katalin, a BKK vezérigazgatója is reagált a járatritkításokra pénteken. A főpolgármester először tagadta, hogy járatritkítás lenne, majd beismerte, hogy valóban az van. Úgy fogalmazott, szükség van a ritkításokra, mert nélkülük nem lenne lehetőségük hosszabbítani a járatokat.

A BKK vezérigazgatója elnézést kért a hirtelen jött menetrendváltozásért. 

Erről sajnos sokkal látványosabban, hangsúlyosabban és hamarabb kellett volna kommunikálnunk, én ezért elnézést kérek

– fogalmazott Walter Katalin az ATV híradójában.

Az utasokon kívül az LMP is felháborodását fejezte ki a döntéssel kapcsolatban. A balközép párt online petíciót is indított a járatritkítások ellen.

A feszültség egyre csak nő

Vitézy Dávid szombat reggel a Facebook-oldalán tette közzé nyílt levelét, amelyet Karácsony Gergely főpolgármesterhez címzett. 

A levélben felhívta Karácsony figyelmét a zsúfoltságra, amellyel már a járatritkítás első napján szembe kellett néznie mind az utasoknak, mind a tömegközlekedési eszközök sofőrjeinek. Majd nyomatékosan megkérte a főpolgármestert, mihamarabb vonják vissza ezt az intézkedést, és segítségét is felajánlotta az átszervezéshez, egyúttal jelezte, hogy amikor a korábbi városvezetések – Hagyó Miklós és Demszky Gábor idején 2008-ban, valamint Tarlós István idején 2016-ban – hasonló járatritkítási csomagokkal próbálkoztak, ugyanúgy fellépett a tervek ellen, és végül a tiltakozások hatására mindkétszer visszavonták a korábbi rossz döntéseket,elállva a járatritkításoktól.

Vitézy ezzel fordult most Karácsonyhoz is.

Kérem, a lehető leghamarabb vonja vissza ezt az elhibázott járatritkítási programot! Bár a pártpolitika világában ez nem szokás, szakemberként a magam részéről örömmel ajánlom fel segítségemet. Készen állok közreműködni a rendszer megjavításában, ésszerűsítésében. Abban a négy évben, amikor lehetőségem nyílt a BKK-t vezetni, végig el tudtuk kerülni a hasonló, fűnyíróelven zajló ritkításokat a mainál nehezebb pénzügyi körülmények között is, sőt folyamatosan fejleszteni tudtuk a hálózatot. Budapestnek meggyőződésem szerint továbbra is ezt az utat kell járnia, nem adhatunk lejjebb az eddigi szolgáltatási színvonalból – ebben mindig számíthatnak rám

– fogalmazott Vitézy.

A teljes levelet ezen a linken tudják elolvasni.