Ez a Fidesz-frakció álláspontja a svéd NATO-csatlakozás ügyében

2024.01.25. 15:07
Az Index több kérdést is küldött írásban a Fidesz-frakciónak, de csak egy mondatot kaptunk válaszként.

Mint arról beszámoltunk: Orbán Viktor magyarországi látogatásra hívta meg Ulf Kristersson svéd miniszterelnököt a skandináv ország NATO-csatlakozásának ügyében. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke arról tájékoztatta lapunkat, hogy a svéd kormányfő pozitív választ adott a meghívásra.

Kormányzati forrásokból úgy értesültünk, hogy miután a svéd miniszterelnök elfogadta a meghívást, a két fél között elkezdődött a látogatás időpontjának és tartalmának egyeztetése. Kövér László házelnök pedig az Indexnek fejtette ki álláspontját arról, hogy miért nem szavazott még az Országgyűlés a csatlakozás ratifikálásának elfogadásáról.

Mivel a kormány és korábban Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője is a kormánypárti frakciókban ülő egyes képviselők aggályairól beszélt, írásban kerestük meg a Fidesz-frakciót, hogy jelenlegi álláspontjuk felől érdeklődjünk.

Megkérdeztük, hogy mi jelenleg Kocsis Máté frakcióvezető álláspontja a svéd NATO-csatlakozás ratifikálásának témájában; sikerült-e már a Fidesz-frakcióban egységes álláspontot kialakítani; ha igen, mire jutott a kormánypárt; ha nem, milyen aggályok vannak még, mikorra várható, hogy a frakció döntést hoz, illetve milyen arányban megosztott még a Fidesz-frakció. Továbbá azt is tudni szerettük volna, mi a frakció álláspontja arról, hogy Orbán Viktor és a svéd miniszterelnök találkozni fog; mikor szavazhat a parlament svéd NATO-ügyben.

A Fidesz frakciótól egy mondatot kaptunk válaszként:

A frakció megvárja a miniszterelnöki találkozót.

Orbán Viktor szerdán – miután a török parlament megszavazta Svédország NATO-csatlakozásának ratifikálását – telefonon egyeztetett Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral. A magyar miniszterelnök közölte: támogatja a svédek csatlakozását, és szorgalmazta, hogy az Országgyűlés zárja le a ratifikációt.