Horváth Csaba: A Momentum egyedüliként kiszáll az ellenzéki együttműködésből

2024.01.25. 08:50
Zugló polgármestere az ATV stúdiójában árulta el, hogy a Momentum egyedüliként „kiszáll az ellenzéki együttműködésből”, ehelyett Rózsa András, a kerület eddigi alpolgármestere mint ellenzéki kihívó jelenik meg az előválasztáson. Horváth Csaba szerint ettől a Fidesz nagyon boldog lehet.

A Momentum bejelentette, hogy kiszáll az ellenzéki együttműködésből – árulta el Horváth Csaba, Zugló polgármestere az ATV-ben, amikor a közelgő önkormányzati választásról és az ellenzéki kihívójáról kérdezték. 

A politikus alapvetően a maxi-Dubaj-projektről fogalmazta meg a véleményét, amelyről szólva elmondta, attól tart, hogy a rákosrendezői építési terület − lévén kormányzati kiemelt övezet − semmilyen fővárosi vagy kerületi szabályozást nem tesz majd lehetővé, semmibe nem lesz beleszólásuk. Éppen ezért kért felhatalmazást a zuglói képviselői testülettől, hogy tárgyaljon a kormány illetékesével, vagyis Lázár Jánossal február 12-én. Horváth Csaba szerint ugyanis az utóbbi időben rengeteg „kormányzati terhelés érte Zuglót”, és a közelgő háromezer milliárdos nagy projekt is egyszerre kolonc és lehetőség. 

Amikor az önkormányzati választásról esett szó – ahol Horváth Csaba is indul –, elárulta, csak abban az esetben tartanak előválasztást a kerületben, amennyiben mindenhol máshol is megtartják, úgy, ahogyan 2021-ben mind a 106 egyéni választókörzetben, akár egy jelölt volt, akár több. 

Mindenki megadta a támogatást, csak a Momentum nem 

Horváth Csaba szerint azt is meg kell vizsgálni, kit tekintenek ellenzéki kihívónak, ugyanis szerinte csak azt lehet, aki egy koalíciós szövetségen belül veti föl legitim módon, hogy ki a legalkalmasabb. Közölte, hogy minden hivatalban lévő polgármester esetében minden koalíciós párt megadta a támogatását a Momentum kivételével. 

A Momentum egyedül Zuglóban akar valamiért kivételt tenni

– hangsúlyozta, majd hozzátette,

A Momentum bejelentette, hogy kiszáll az együttműködésből.

A zuglói polgármester szerint azért, mert a Momentum újabban arra építi a politikáját, hogy „teljesen független az ellenzéktől, és majd ők megmutatják”. Horváth Csaba úgy véli, ezen az alapon akár a fideszes Borbély Ádámmal is tarthatnának előválasztást, hiszen ő sincs koalícióban. Miközben „azokkal kellene előválasztást tartani, akikkel azonosan gondolkodunk Zugló jövőjéről”. 

Szerinte a 2021-es előválasztásnak volt politikai felhajtóereje, valamint egy hiteles szervezője, az aHang, aki azonban most nem kíván részt venni az előválasztás szervezésében, mert nem akarnak „egyes pártok politikai furkósbotjai lenni”. Horváth Csaba azt is hozzátette, hogy úgy látja, a Fidesz nagyon boldog attól, hogy van egy momentumos kihívója. Mint korábban beszámoltunk róla, Rózsa András, a kerületi eddigi alpolgármestere lesz a Momentum zuglói polgármesterjelöltje a nyári önkormányzati választáson, és ezek szerint egyben kihívója az előválasztáson. 

Korábban a zuglói polgármester úgy fogalmazott, hogy az ellenzéki szavazók 80 százaléka azt szeretné, ha a baloldali pártok közösen indulnának. Szerinte, „aki az összefogásból kimarad, az a Fidesz kampányát segíti”. 

Korábban a balliberális 444.hu írta meg, hogy havonta 535 ezer forint plusz áfát, vagyis 666 ezer forintot fizet a zuglói önkormányzat az ATV-nek, hogy a műsorokban visszatérően foglalkozzanak a kerület ügyeivel.