A Fidesz is követeli a BKK vezérigatgatójának lemondását

2024.01.25. 22:04
Vitézy Dávid volt közlekedési államtitkár csütörtökön azt írta, hogy egy sajtócikk szerint Walter Katalin, a BKK vezérigazgatója vállalhatatlan kijelentést tett, és ha valóban így fogalmazott, akkor le kellett mondania. A Fidesz budapesti frakcióvezetője nem sokkal később hasonló követelést fogalmazott meg, és Karácsony Gergelynek is üzent.

Mint írtuk, Vitézy Dávid azt írta, hogy a 24.hu beszámolója szerint Walter Katalin egy csütörtöki, a sajtó számára rendezett, zárt háttérbeszélgetésen próbálta megmagyarázni a járatritkításokat, és azt, hogy ezzel kapcsolatban miért maradtak el az egyeztetések. Walter a beszélgetés egy pontján állítólag úgy fogalmazott: az utasokat ebbe a folyamatba nehéz lett volna bevonni, mert az olyan, mintha „hálaadás előtt megkérdeznék a pulykát, hogy mi legyen vele”.

„Ha ez a mondat tényleg így elhangzott, a BKK vezérigazgatójának távoznia kell a posztjáról. Karácsony Gergely főpolgármesternek pedig elnézést kell kérnie a budapestiektől, és azonnal visszavonni a járatritkításokat” – írta Vitézy Dávid az esetre reagálva. 

Nem sokkal később Wintermantel Zsolt, a Fidesz budapesti frakcióvezetője csatlakozott Vitézy felszólításához. Bejegyzésében Kóka János egykori SZDSZ-es gazdasági és közlekedési miniszter szavaihoz hasonlította a kijelentést, aki arról beszélt egyszer, hogy „a mocsár lecsapolásáról nem a békákat szokták megkérdezni”.

„Így gondolkodnak ők. Ez nekik a nyilvánosság, számukra ilyen a társadalmi párbeszéd, egyeztetés. A mézesmázos szavak mögött valójában ez a lényegük!” – írta Wintermantel, hozzátéve:

Walter Katalinnak le kell mondania! Ha ezt nem teszi meg, a holnapi nap folyamán Karácsony Gergelynek kell felmenteni őt!

Megjegyezte: ha a főpolgármester nem menti fel a vezérigazgatót, „akkor ez olyan, mintha ezeket a fenti szavakat Karácsony Gergely mondta volna!”.