A pécsi buszvezetők is csatlakoztak a Volán-sztrájkhoz

2024.01.26. 10:58
Sztrájkot hirdetett a pécsi közösségi közlekedési feladatokat ellátó Tüke Busz Zrt.-nél működő egyik szakszervezet január 28-ra és 29-re. A Volánbusz sofőrjei szintén ezeken a napokon tartanak munkabeszüntetést.

A Tüke Busz Zrt. vezérigazgatója „konstruktív, valódi ajánlattal” érkezett a társaságnál zajló bértárgyalások legutóbbi fordulójára: a buszsofőröknek 17,7 százalékos alapórabér-emelést és a kiegészítő juttatások mértékének növelését ajánlotta – tájékoztatta a busztársaság csütörtökön az MTI-t.

A tervezett béremelést a társaság januárig visszamenőleg ajánlotta fel a buszvezetőknek, akiknek a bruttó átlagjövedelme ezzel idén a havi 610 ezer forintot is meghaladná.

Az ajánlatot a társaságnál működő két érdekképviselet közül csak az egyik, a Független Demokratikus Szakszervezet (FDSZ) fogadta el.

A Szolidaritás Autóbusz-Közlekedési Szakszervezet viszont nagyobb mértékű emeléshez ragaszkodott, erre hivatkozva pedig január 28-ára és 29-ére sztrájkot hirdetett.

A SZAKSZ eredetileg 25 százalékos keresetfejlesztést szorgalmazott, de jelezte, hogy 20 százaléknál kevesebb alapbéremelésben nem tud a munkáltatóval megállapodni.

A sztrájkot a Szolidaritás Autóbusz-Közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) a Facebook-oldalán is bejelentette.

A vezetőség vitatja a sztrájk jogszerűségét

A Tüke Busz Zrt. hangsúlyozta, célkitűzése változatlanul a megegyezés, ezért január 30-ára a bértárgyalás újabb fordulójára hívta meg a két reprezentatív szakszervezet küldöttségét.

A társaság vezetése a sztrájk jogszerűségét vitatja, és erről tájékoztatta a szakszervezetet. Ezzel együtt az érintett napokon a „törvénynek megfelelve törekszik az elégséges szolgáltatások biztosítására” – mutattak rá a közleményben.

A sztrájkmenetrendet a Tüke Busz Zrt. honlapján, a www.tukebusz.hu oldalon lehet a későbbiekben figyelemmel követni – ismertette a buszvállalat.

A Tüke Busz 100 százalékos önkormányzati tulajdonú cég, fő tevékenysége a városi, elővárosi szárazföldi személyszállítás Pécs területén. 2022. évi eredménykimutatása szerint a nettó árbevétele 2,5 milliárd forint, adózott eredménye 13 millió forint volt. Abban az évben átlagosan mintegy 400 embert foglalkoztatott,  jelenleg 162 autóbusszal rendelkezik.

A Volánbusz sofőrjei is sztrájkot hirdettek

Ahogy az Index beszámolt róla, a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) kedden tartott munkáltatói-munkavállalói egyeztetése után úgy látja, hogy a decemberit követően elkerülhetetlen az újabb kétnapos sztrájk.

Dobi István, a szervezet elnöke már korábban bejelentette, hogy amennyiben nem fogadják el a bérajánlatukat, úgy

január 28-án és 29-én országszerte sztrájkolnak a társaság dolgozói.

A SZAKSZ közleményében erősítette meg, hogy a hónap végére kilátásba helyezett kétnapos munkabeszüntetést biztosan megtartják.

E szerint a korábbi 25 százalékos vagy fejenként 112 500 forintos havi keresetfejlesztési igényt fejenként 90 000 forintos havi összegre módosították, amit a kedden tartott bértárgyaláson nem tudtak a munkáltatóval elfogadtatni.