Donáth Anna „a Fidesz fasiszta tagozatának” nevezte a Mi Hazánkot

2024.01.27. 12:18
A Momentum elnöke Facebook-posztban reagált a napokban kirobban szkíta mozgalmas botrányra. Már nem titok, hogy volt mi hazánkos is tervezte a fegyveres hatalomátvételt Magyarországon.

Ahogy arról mi is beszámoltunk az Indexen, a rendőrség kedd hajnalban három férfit vett őrizetbe – további nyolcat kihallgatott – alkotmányos rend erőszakos megváltoztatására irányuló előkészület bűntette miatt, vagyis erőszakkal akarták átvenni a hatalmat Magyarországon, és Szkíta Nemzetőrségnek nevezték magukat.

Később kiderült, hogy egyikük a Mi Hazánk volt nagykanizsai elnöke, Kötő Gyula, aki szintén részt vett volna a fegyveres hatalomátvételben, valamint felkerült az internetre az a videó is, amelynek alapján a rendőrség eljárást indított. 

Donáth Anna, a Momentum elnöke Facebook-posztban reagálva a történtekre azt írta:

Hamar kiderült, hogy a magukat szkítának tartók nemcsak eszmeileg, hanem személyileg is kötődnek a parlamenti frakcióval rendelkező Mi Hazánk Mozgalomhoz, a Fidesz fasiszta tagozatához.

Mint írta, ezen nem lepődött meg, hiszen szerinte köztudott, hogy a Mi Hazánk „számos félkatonai szervezettel tart vagy tartott fenn szoros viszonyt”, viszont ez a tény rengeteg kérdést felvet. Többek között, hogy 

  • hogyan volt képes ez a csoport ilyen méretű szervezet felépítésére és fegyverek felhalmozására;
  • hol voltak a szolgálatok, mit csinált a rendőrség;
  • vajon hány ilyen szélsőjobboldali fegyveres csoport működik még az országban;
  • milyen kapcsolatban vannak a Mi Hazánkkal?

Donáth Anna úgy véli, hogy súlyos hiba nevetni a szkítákon, és legalább olyan súlyos hiba normalizálni a Mi Hazánk politikáját. Az események pedig rámutatnak, hogy „az állampárt egyre kevésbé tudja kontroll alatt tartani az általuk elszabadított indulatokat és gyűlöletet”.

A Momentum elnöke szerint a kormánypártnak a baloldali civil szervezetek és médiumok „szuverenitásvédelem” címszó alatti vegzálása helyett inkább a szélsőjobb militarizásával kéne foglalkozni.