Budaörsön saját zsebből tartanák fenn az orvosi ügyeletet, Pomázon tüntetnek az emberek

2024.01.28. 06:41
Pomázon és Budaörsön is változik az orvosi ügyeleti rendszer jövő csütörtöktől, aminek a helyi lakosok és a városvezetés sem örül. Budaörs polgármestere azt is indítványozta, hogy saját költségükre továbbra is fenntarthassák az eddigi ügyeletet.

Mint ismert, februártól Pest vármegye is csatlakozik az új orvosi ügyeleti rendszerhez. Ez azonban az eddig 42 ezer ember ellátásáért felelő pomázi háziorvosi ügyelet megszűnésével jár együtt, mivel Csobánkáról, Ürömről és Budakalászról is ide jártak a betegek.

Pomázon, ahol február 1-jén 36 év után szűnik meg az orvosi ügyelet, múlt hét óta tiltakoznak a helyi lakosok. Pénteken az orvosi rendelő előtt tüntettek, mivel nem szeretnének ügyeleti időben Szentendrére vagy Pilisvörösvárra utazni az ellátásért. Az önkormányzat azt is kifogásolja, hogy velük senki nem egyeztetett.

Budaörsön is változik – több mint húsz év után – az orvosi ügyeleti rendszer jövő csütörtöktől. A betegeknek ügyeleti időben Budakeszire vagy Érdre kell utazniuk az ellátásért. A polgármester azt mondta az RTL Híradónak, Törökbálinttal közösen saját költségükre tervezik tovább működtetni az ügyeletet, amihez engedélyt is kértek a Belügyminisztériumtól. Az Országos Mentőszolgálat szerint azonban erre nincs szükség, mivel az ő kizárólagos feladatuk az egészségügyi szolgáltatás megszervezése és kivitelezése.

Az Országos Mentőszolgálat szóvivője, Győrfi Pál azt is írta az RTL Híradónak, hogy az új rendszert részletes elemzést követően alakították ki. A betegbiztonság érdekében az elemzések a működés közben is folytatódnak, és szükség esetén módosítások történhetnek – tette hozzá.

Mint írtuk, a mentőszolgálat szerint elégedettek a lakosok az új alapellátási ügyeleti rendszerrel ott, ahol már bevezették azt.