Rendőrök védőgyűrűjében érkezett a bíró a Fenyő-gyilkosság tárgyalására

2024.01.31. 10:30
Civil ruhás rendőrök gyűrűjében érkezett meg szerda reggel a Fenyő-gyilkosság tárgyalására Póta Péter. A bírót kedden reggel támadta meg Portik Tamás fia, amikor egy pohár kávét öntött az eljáró tanácselnök arcába. Gyárfás Tamás már megtartotta az utolsó szó jogán tartott felszólalását, most a másodrendű Portikon a sor.

Kedden reggel váratlan atrocitással kezdődött a tárgyalás, amikor megjelent Portik Tamás fia a Fővárosi Törvényszék tárgyalóterme előtt, és egy pohár kávét öntött az eljáró bíró arcába. A fiatal férfit végül a rendőrök kísérték át a szomszédos kapitányságra, majd a Központi Nyomozó Főügyészség őrizetbe vette hivatalos személy elleni erőszak elkövetésének gyanúja miatt. 

A hosszas jogi huzavona után Portik Tamás kirendelt régi-új védője nem tartott védői perbeszédet, így az elsőrendű vádlotton, Gyárfás Tamáson volt a sor. A Magyar Úszó Szövetség egykori elnöke rövid beszédében elmondta, hogy az elmúlt években folyamatosan igyekezett az ügyészség minden vádját megcáfolni, valamint hogy Fenyő János halála az ő életét is tönkretette. 

Szerda reggel Portik Tamás kezdhette meg a felszólalását, ám még előtte konzultálni akart a védőjével. Már korábban jelezte, hogy hosszasan, könnyen lehet, hogy napokon át fogja sorolni az észrevételeit. Miután megkapta a figyelmeztetését, egy hatalmas dobozhoz fordult, hogy korábbi jegyzőkönyveket húzzon elő. Portik Tamást ahogy eddig, úgy most sem személyesen a tárgyalóteremben, hanem videókapcsolással hallgatja meg a bíró, aki civil ruhás rendőrök gyűrűjében érkezett meg a tárgyalóterembe.

Portik egészen az albán maffiáig elkalandozott

„Jegyzőkönyv… szakértő… Rohác úr… igen, Rohác urat meghallgatták a Prisztás-ügyben” – kezdte Portik, majd egy, a Fenyő-gyilkosság előtt jóval korábbi kivégzésről kezdett el beszélni. Az alvilág egykori meghatározó tagja nem egy előre megírt beszéddel készült, hanem sorba vette az elmúlt évek jegyzőkönyveit, hogy egyenként fogalmazzon meg kritikákat azok tartalmával kapcsolatban. 

Követni csak nehezen lehetett a mondandóját, egy ponton albán terroristákat emlegetett, majd a rendőrséget tette felelőssé a történtek miatt. Később már Kovács Lajos sztárnyomozó kollégáit kötötte össze az albán alvilággal, majd a begyűjtött bizonyítékokat kezdte el értékelni. Ez viszont nem a vádlott, hanem a bíróság dolga az ítélet megindoklásakor. 

Fél óra után a bíró közbeszólt, és arra kérte Portikot, hogy magyarázza el, az általa eddig elmondottaknak mi köze az ügyhöz. Mint kiderült, Portik a vád egyik tanúja, Radnai László szavahihetőségét igyekszik megkérdőjelezni. 

A rendőrség szándékosan manipulálta a nyomozást velem szemben, és sok más esetben sem tartják be a törvényt!

– csattant fel Portik, majd kiemelte, hogy szerinte a rendőrség tudta, hogy Fenyő Jánost meg akarják ölni, mégsem szóltak neki erről, mert ott bűnözők dolgoznak. 

„Akit én feljelentek, az mind elkezd ellenem dolgozni” – mondta Portik, utalva Petőfi Attilára, a Nemzeti Nyomozó Iroda vezetőjére. A beszéde ezen pontján már tucatnyi rendőrt vádolt meg különböző bűncselekmények elkövetésével, majd a 2010-es kormányváltást kezdte el emlegetni. Kihangsúlyozta, hogy nem szeretne politikát belekeverni a mondandójába, de szerinte érdekes, hogy 2011-ben váratlanul megtalálták a mindig is kopaszként ismert Rohác hajszálát egy sapkában. 

A felszólalásában felbukkant Princz Gábor neve is, akiről már korábban kiderült a Magyar Nemzet cikke szerint, hogy ő volt Fenyő János igazi ellenlábasa. 

Ismételten megkérdezte Póta Péter, hogy a mondandójával mire akar rávilágítani, mire Portik azt válaszolta, hogy őt a hatalom akarja belekeverni ebbe az egészbe.

Tisztelt Bíróság, engem ócska mesére tartóztattak le

– mondta, majd egy újabb vaskos papírköteget tett maga elé az asztalra. 

Radnai a felbujtó, az ügyésznő gyilkos

A tárgyalás kezdete óta csak egy rövid szünettel szakadt meg Portik Tamás beszéde, és a közel két órája tartó monológja alatt csak az eljárásban részt vevő rendőrökre és a tanúkra tért ki. Egy ponton ismét Radnai Lászlót nevezte meg a Fenyő-gyilkosságban felbujtóként, de szerinte a rendőrség direkt nem akarta ezt a szálat követni. Ez nem újdonság, tavaly májusban már egyszer megvádolta ezzel a tanúként meghallgatott Radnait. Akkor hozzátette, hogy szerette volna ezt egy váratlan időpontban bedobni. Bizonyítani az állítását viszont nem tudta, mert a személy, akire utalt volna, már nem vesz részt a perújításban. 

A Portik által emlegetett szerb–albán kapcsolatra az ügy egyik volt nyomozója, Zsótér Ferenc is kitért a legutolsó bírósági meghallgatásán. A volt rendőr akkor elmondta, hogy kezdetben gyanakodtak a balkáni szálra, Fenyő Jánost azonban titkosszolgálati módszerekkel figyelték meg a támadói. 

Börtönben kéne lennie annak az ügyésznek és a rendőrnek, akik nem indítottak eljárást az ügyben. Már ha betartjuk a törvényeket Magyarországon!

– mondta indulatosan Portik, aki beszéde alatt szinte folyamatosan visszatért az albán maffiózókra, akik szerinte elkövették a merényletet.

Miután már sokadik alkalommal vádolta meg az ügyben eljáró ügyésznőt, Pappné Jenei Andreát gyilkossággal, már megállította Póta Péter. A tanácselnök figyelmeztette, hogy fejezze be a sértegetést, különben kénytelen lesz megállítani a felszólalást. Portik ezt megértette, és egy újabb vaskos kötetet vett elő.

Nem Gyárfás, Princz volt az ellenfél

Portik Tamás kijelentette, manipuláltak azok a hangfelvételek is, amelyek a vád fő bizonyítékait képezik, és amelyeken a Gyárfás Tamással folytatott beszélgetéseit rögzítették. Ezeket titokban, Gyárfás Tamás tudta nélkül vette fel. Egyik nyilatkozata szerint a hatóságok részéről meg nem nevezett emberek kényszerítették arra, hogy Gyárfás Tamást valahogy rávegye arra: ismerje be megbízói szerepét Fenyő János megölésében.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a vád egyik kulcseleme, a „Letettük a fenyőfát” kezdetű mondat nem szerepel az iratok, a bizonyítékok között, holott mindkét vádlott esetében ez volt a fő indok a korábbi őrizetbe vételükre.

Portik Tamás emlékeztetett korábbi vallomására, amely szerint a néhai Princz Gáborral, az egykori Postabank vezetőjével kapcsolatban is igyekeztek őt rávenni titokzatos hatósági emberek, hogy vegye rá beismerésre a Fenyő-ügyben, de egyik esetben sem tudta teljesíteni a megbízást.

Azt mondta: Fenyő János valódi ellenfele Princz Gábor volt, nem pedig Gyárfás Tamás.

A vádlott kiemelte: a bíróságra benyújtott vádiratba már csak azok a bizonyítékok, jegyzőkönyvek kerültek bele, amelyek alátámaszthatják a vádlottak bűnösségét, az ő álláspontjaikat igazoló dokumentumok ugyanakkor „eltűntek”.

Fenyő Jánost 1998. február 11-én végezte ki Jozef Rohác, a vád szerint Gyárfás Tamás kérte fel Portikot, hogy intézze el a versenytársát. A Fenyő-gyilkosság miatt indított büntetőper négy éve, a merénylet évfordulóján kezdődött el, és első fokon szinte pontosan az évfordulón érhet véget: a Fővárosi Törvényszék várhatóan a jövő héten hirdet ítéletet az ügyben.