A „zéróemissziós” akkugyár megoldást jelenthet Sóskútnak

2024.02.07. 20:19
A sóskúti üzemet indító Andrada közleménye szerint kulcsfontosságú az autóipar zöld átállásához a csoport sóskúti beruházása, amely „semmilyen környezeti hatással sem jár”. A vállalat beszélt a beruházás helyi jelentőségéről, az alkalmazandó technológiáról, valamint a biztonsági intézkedésekről.

A zöld energiatároló rendszerek alkatrészeinek újrahasznosítását végző, csúcstechnológiás Andrada-üzem a megoldást jelenti Sóskútnak és Magyarországnak – írja a cég. A vállalat szerint a tervezett beruházás hozzájárul a település további fejlődéséhez, és az ehhez szükséges, használni kívánt technológiát, a biztonsági intézkedéseket és előnyöket mutatták be a csoport képviselői az eseményen.

Január közepén jelentette be a cég, hogy Sóskút ipari parkját választotta a zöld energiatároló rendszerek alkatrészeit újrahasznosító üzeméhez, a Magyarországon valaha volt legnagyobb összegű, 13 milliárd forintos szlovén beruházásként.

Annak érdekében, hogy a cég a tervezett beruházásról tájékoztatást, a felvetődő kérdésekre pedig választ adjon, háttérbeszélgetésre hívta a sajtó képviselőit szerdán. A beruházás helyi jelentőségéről, az alkalmazandó technológiáról, valamint a biztonsági intézkedésekről készült előadással.

Magyarország vezető szerepet tölthet be a zöld átállásban, vagyis a zöld, megújuló energia előállításában és tárolásában. Az elmúlt hónapokban számos új elektromosautó-ipari beruházást jelentettek be Magyarországon

– mondta Peter Tibaut, az Andrada ügyvezető igazgatója, hozzátéve, hogy az ágazat körforgásos működése a csoport beruházásával jön létre, hiszen azokat a zöld energiatároló rendszerekben használt alkatrészeket hasznosítja újra, amelyekről gyártásukkor kiderül, hogy nem felelnek meg az előírásoknak, így nem felhasználhatók.

Arról is beszélt, hogy az energiatároló-rendszerek alkatrészeiben lévő értékes fémek biztonsággal és nagy hatékonysággal kinyerhetők és végtelen alkalommal újrahasznosíthatók.

Hosszú távra tervezünk Sóskúton, együttműködve a lakossággal, az önkormányzattal és az illetékes hatóságokkal, a nyílt kommunikáció jegyében. Célunk, hogy hasznos és aktív részévé váljunk a helyi közösségnek, hozzájáruljunk a helyi életszínvonal javításához, munkahelyet teremtsünk a környékbelieknek, és megóvjuk a helyi természeti értékeket, környezetet, magas fokú biztonságot garantálva működésünk során

– mondta Szakács Géza, a sóskúti üzem vezetője.

Közölték, hogy a szükséges engedélyek birtokában először kis kapacitású, nem veszélyes fémhulladékokat újrahasznosító üzemként indulnak el. A második lépésben az energiatároló-rendszerek összes alkatrészének feldolgozását tervezik. Átfogó környezeti hatásvizsgálatot végeznek az egységes környezethasználati engedély kérelmezéséhez, ami – ahogy fogalmaznak – egybecseng a kormányzat szándékával, mely szerint az ágazat beruházásainak megkezdése előtt „részletes, transzparens, nyilvánosan elérhető” hatásvizsgálat előzze meg.

A közlemény szerint az üzem:

  • a vízfogyasztása elhanyagolható: teljes kapacitás kihasználása esetén naponta legfeljebb négy liter vízre lesz szükség;
  • a zajterhelés messze elmarad a hasonló gyártóüzemek esetében általában megengedett értéktől;
  • a levegő minőségét rendszeresen mérik, és ebben a cég felajánlása alapján lakossági kontroll munkacsoport is közreműködhet, civilek és az önkormányzat részvételével;
  • a talajra, a vízbázisra semmilyen hatással sem lesz a működés, a talajmintákat és a talajvizet is rendszeresen vizsgálják majd.

Az üzemelés tehát a cég közleménye és tájékoztatója szerint semmilyen környezeti hatással sem jár.

„A vállalat mechanikus módszerekkel dolgozza fel a zöld energiatároló rendszerek alkatrészeit, tűz- és robbanásbiztos technológiával – mondta Szakács Géza. – Biztonságosan és tisztán nyeri ki az újrahasznosítható fémeket az alkatrészekből: a folyamat elején, a mechanikai előkezelés során felaprítják a beérkező anyagokat, majd egy karbonizációs folyamat készíti elő a törmeléket a mechanikus szétválasztásra. A folyamat végén kapott és elkülönített anyagok – nikkel, mangán, kobalt, valamint alumínium, réz és acél – ipari nyersanyag minőségben állnak rendelkezésre.”

A cég szerint hasonló mechanikus újrahasznosításai technológia „már több mint harminc európai helyszínen működik biztonságosan és környezetbarát módon, Németországtól Svájcon át Franciaországig”.

A vállalat terjeszkedéséhez több magyarországi és európai helyszínt vizsgál jelenleg is. 160 új munkahelyet tervez teremteni, összesen, magyarországi telephelyein. Rövidesen Spanyolországban is megkezdi működését.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.