Gundel Takács Gábor az elnöki kegyelemről: Megvan a véleményem az ügyről

2024.02.08. 10:30
Gundel Takács Gábor televíziós műsorvezető, a köztársasági elnök 16 fős tanácsadói testületének tagja azt mondta, megvan a véleménye Novák Katalin bicskei pedofilügyben hozott kegyelmi döntésével kapcsolatban, de erről személyesen fogja tájékoztatni őt.

Mint megírtuk, Donáth Anna, a Momentum elnöke, európai parlamenti képviselője nyílt levélben fordult Novák Katalin tanácsadóihoz, köztük Gundel Takács Gáborhoz is. A politikus arra kérte a köztársasági elnököt tanácsokkal segítő közismert személyeket, hogy:

„Ne maradjanak csendben: álljanak ki Önök is a pedofil bűnöző és bűntársa áldozataiért! Közéleti személyiségekként mindannyian felelősök vagyunk megszólalni ebben az ügyben. Muszáj ebben a helyzetben felülemelkednünk a pártpolitikán, és közösen kiállni az áldozatok mellett, a pedofília mentegetése ellen. Számítok morális ítélőképességükre, és bízom benne, hogy nem maradnak csendben” – fogalmazott.

Az elmúlt napokban nagy vihart kavart Novák Katalin köztársasági elnök azon döntése, hogy végrehajtási kegyelemben részesítette a kényszerítésért jogerősen elmarasztalt K. Endrét, aki zsarolással vette rá a bicskei gyerekotthon több lakóját a pedofil igazgató ellen tett vallomásuk visszavonására.

Az üggyel kapcsolatban és Donáth Anna levelére reagálva Gundel Takács Gábor a Telexnek elmondta:

Nem tartom elegánsnak, hogy Donáth Anna többek között az én nevemmel próbál hangulatot gerjeszteni bármilyen ügyben anélkül, hogy engem megkérdezne, vagy megírná nekem a véleményét.

A televíziós műsorvezető azt is közölte, hogy nem kapott levelet a Momentum elnökétől, csak a sajtóban olvasta azt, ahogy K. Endre kegyelmi ügyét is.

„Ha Donáth Anna valóban kíváncsi a véleményemre, és meg akar kérdezni, akkor el tudott volna érni. Ez így csak politikai kampány, nem valós megoldáskeresés” – tette hozzá.

Mint mondta, a Momentum elnöke saját édesapja, Donáth László büntetőügye miatt tisztában lehet azzal, hogy „egyrészt mennyire kényes és bonyolult egy ilyen ügy, másrészt milyen nehéz megélni, ha emiatt az embert a sajtóban politikai érdekből meghurcolják”. 

Illetve valószínűsíti, hogy Donáth Anna sem örülne, ha a tanácsadói a sajtón keresztül adnának neki tanácsot, vagy fejtenék ki a véleményüket egy-egy kérdésben.

Gundel Takács Gábor az elnöki kegyelemmel kapcsolatban azt mondta a lapnak, hogy az elnöki tanácsadó testület ülésein nincs szó kegyelmi döntésekről, és személyesen sem kérte ki az ő véleményét ebben a kérdésben Novák Katalin.

„Megvan a véleményem az ügyről, de mivel tanácsadó vagyok, ezt személyesen fogom elmondani a köztársasági elnök asszonynak. Az ő dolga, hogy a tanácsommal mit kezd” – tette hozzá.

Novák Katalin reagált az őt érő vádakra

„Az én elnökségem alatt nem volt és nem is lesz kegyelem a pedofiloknak, ez így volt ebben az esetben is” – válaszolta Novák Katalin az ATV kérdésére a bicskei pedofilügyben hozott kegyelmi döntéséről, amely után az ellenzéki pártok a köztársasági elnök lemondását követelik, sőt a Demokratikus Koalíció méltatlansági eljárást kezdeményezett Novák Katalin ellen.

Mint írtuk, a köztársasági elnök úgy látja, hogy egy olyan politikai kampány zajlik, amely rengeteg valótlan állítást tartalmaz, valamint minden kegyelmi döntés a természeténél fogva megosztó, de az elé terjesztett több száz kérvényről minden esetben igyekszik a leginkább körültekintően dönteni.

Novák Katalin arra is emlékeztetett, hogy a pedofilok elleni szigorúbb fellépésnek, a pedofilok nyilvántartásának a bevezetésének ő volt az egyik leghangosabb élharcosa.

Kitért arra is, hogy van egy jogszabályi rendelkezés, amely szerint az elnöki kegyelmi döntések indokolása nem nyilvános, ennek megfelelően természetes az, hogy minden kegyelmi döntés felvet kérdéseket, és adott esetben ezek megválaszolatlanok maradnak, ez így volt az elmúlt 33 évben, és így van a világ legtöbb országában is.