Schmuck Andor visszatért a politikába, tréfát és meglepetést ígért

2024.02.08. 06:22
Schmuck Andor megpályázza a budapesti V. kerület polgármesteri székét. Az egykori MSZP-s politikus tréfákat és meglepetéseket ígért.

Schmuck Andor a közelmúltban leginkább a randijaival került a cikkek hasábjaira, bár a 2022-es országgyűlési választáson is vállalt némi szerepet Gattyán György kampányában, illetve a szavazás után egy időközi választáson is bejegyezték az V. kerületben.

A szépkorúak szimpátiájáért küzdő politikus most ugyancsak a budapesti belvárosban méretteti meg magát. Mint mondta:

Ha egyik polgármesterjelölt sem teszi magáévá a legfőbb kampányígéretét, akkor ő maga is indul a polgármesteri székért Belváros-Lipótvárosban.

Schmuck Andor az RTL-nek azt mondta, hogy a saját szervezete, a „Miénk a Belváros” jelöltje lesz (ez a név eléggé hasonlít az ellenzéki pártok közös helyi frakciójának, a Tiéd a Belvárosnak a nevére, de Schmuck Andor szerint nem az a cél, hogy megtévesszék a választókat). 

Elmondása szerint hétfőn döntenek arról, hogy valóban jelölteti-e magát az önkormányzati választásra.

Az említett kampányígéret lényege az lenne, hogy Schmuck a társasházaknak adná azoknak a bevételeknek a felét, amelyek az ingatlan- és közterület-hasznosításból keletkeznek (például bérbeadásból, teraszengedélyekből, parkolásból. Számításai szerint ezekből a tételekből évente 10 milliárd forint folyik be az önkormányzathoz, azaz 5 milliárd forintot, háztartásonként akár 300-400 ezer forintot osztana szét. A megszerzett pénzt bármire költhetné a társasház, például a közös költség megszüntetésére, de akár felújításra is.

Schmuck Andor támogatottságát az RTL szerint már közvélemény-kutatók is mérik a kerületben. Arra a kérdésre, hogy támogatja-e a céljait valaki anyagilag is, mindössze annyit mondott: van csaknem 160 kerületi aktivistája, akikkel együtt dolgozik már 20 éve, ők segítik. Tervei szerint a segítségükkel és kreativitással ellensúlyozni tudja majd a nagy pártok jelöltjeinek „költséges” kampányát. 

Apró tréfákkal készülök, ha indulunk. Lesznek majd meglepetések 

– ígérte Schmuck Andor, megjegyezve: a szervezetével nem „a bal- vagy a jobboldalnak” akarnak politizálni, hanem az ott élők érdekeiért küzdenének.

Elmondta azt is, hogy az önkormányzati választás előtti előválasztáson nem venne részt, mert ott „pártok indítják a jelöltjeiket”. Megjegyezte, hogy sok kérdésben nem döntöttek még csapatával, ezekről hétfőig határoznak, és azt ígérte, hogy megválasztásuk esetén a polgármesteren és az alpolgármesteren kívül mások nem vennének fel fizetést, azaz az egyéni képviselők ingyen végeznék a munkát.

Schmuck Andor egyébként 2019-ben is indult az V. kerületi választáson, akkor a szavazatok 1,46 százalékát kapta meg (ez 152 szavazatot jelentett). Az RTL-nek az ezzel kapcsolatos kérdésére azt válaszolta:

Nem az a kérdés, hogy az ember hányszor próbálta meg, hanem leginkább az a kérdés, hogy meg akarja-e próbálni.

Arról, hogy várhatóan kik indulnak az V. kerületben, ebben a cikkben írtunk legutóbb.