Máris vizsgálják, mennyit ártott Novák Katalin népszerűségének a pedofilbotrány

2024.02.08. 18:20
Egy közvélemény-kutató cég telefonon érdeklődik arról, hogy mennyit ronthatott Novák Katalin megítélésén a köztársasági elnöki kegyelem a bicskei pedofilbotrány egyik vádlottjának ügyében.

Telefonos közvélemény-kutatással mérik fel, mennyit rontott Novák Katalin és Varga Judit megítélésén a pedofilügyben elítélt K. Endrének adott köztársasági elnöki kegyelem. A hvg egyik olvasóját kereste meg a Call Express Közvélemény-Kutató Intézet.

A lap felsorolta a cég által feltett kérdéseket is:

  • Hallott-e arról, hogy Novák Katalin köztársasági elnök tavaly áprilisban kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon egykori igazgatóhelyettesének?
  • Hallott-e arról, hogy Varga Judit akkori igazságügyi miniszternek is ellen kellett jegyeznie a kegyelmi döntést?
  • Ön szerint Varga Judit igazságügyi miniszterként felelősnek tekinthető, vagy nem az ügyben?
  • Egyetértene-e azzal, ha a parlament felülvizsgálná az elnöki kegyelem intézményét a gyermekek ellen elkövetett bűncselekmények esetén, mint amilyen a pedofília, és nem adna módot a kegyelemre?
  • A bicskei gyermekotthon egykori igazgatóhelyettesét, amiatt ítélték el, mert tisztában volt azzal, hogy a volt igazgató több gyermeket is molesztált, valamint egy hamis tanúvallomás megírására kérte az egyik tanút. Ön szerint mit kellene tennie Novák Katalinnak? A három lehetőség: lemondjon-e, felül kellene vizsgálnia a kegyelmet, vagy nem kellene semmit csinálnia.
  • Arra is kíváncsiak voltak, hogy kedvező vagy kedvezőtlen a véleménye a válaszadóknak Orbán Viktorról, Varga Juditról és Novák Katalinról.

A Call Express Közvélemény-kutató Intézet az Amarone Kft. egy divíziója, mely elsősorban telefonos közvélemény-kutatást végez. Nem jogi személy, ezért nincs külön adószáma, és a cégtárban sem található meg – idézi a közvélemény-kutató adatvédelmi tájékoztatóját a portál. 

Felkavarta a politikai életet a pedofilbotrány 

Ahogy arról már többször is beszámoltunk az Indexen, Novák Katalin köztársasági elnöki kegyelme a bicskei pedofilbotrány egyik vádlottjának ügyében szinte mindenkinél kiverte a biztosítékot. A köztársasági elnök ugyanis kegyelmet adott annak az elítéltnek, aki egy pedofilügyben érintett. K. Endre helyettese volt annak az igazgatónak, aki a bicskei gyermekotthonban több kiskorú fiút abuzált regnálása idején. A beosztott próbált nyomást gyakorolni a gyerekekre, hogy vonják vissza vallomásaikat, és hamisan tanúskodjanak. Ezek okán K. Endrét kényszerítés minősített bűncselekményért jogerősen 3 év 4 hónap börtönbüntetésre ítélték, mellékbüntetésként pedig öt évre eltiltották a foglalkozástól és közügyek gyakorlásától is.

Az ellenzéki pártok a lemondását követelik, a Momentum kordont bontott, és könyveket matricázott, az MSZP parlamenti vizsgálóbizottság felállítását javasolja, és leragasztott szájú plüssfigurákat ragasztottak több Fidesz-irodára is, Novák Katalin pedig hiába mondja, hogy „az én elnökségem alatt nem volt és nem is lesz kegyelem a pedofiloknak, ez így volt ebben az esetben is”, ez láthatólag senkit nem érdekel. 

Csütörtök este Orbán Viktor miniszterelnök bejelentést tett a bicskei pedofilügyben hozott köztársasági elnöki kegyelmi döntéssel összefüggésben. A miniszterelnök bejelentette: alkotmánymódosítást nyújtott be a kormány nevében, amely lehetetlenné teszi, hogy kiskorú gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmény esetén az elkövető kegyelmet kaphasson. Ideje rendezni ezt a kérdést.

Miután végigsöpört a hír a magyar nyilvánosságon, hogy Novák Katalin elnöki kegyelemben részesítette a bicskei gyerekotthon pedofil igazgatójának bűnsegédjét, a közvélemény mellett az ellenzéki pártok is reagáltak a nagy felháborodást kiváltó ügyre, és konkrét javaslatokkal is éltek, ebben a cikkünkben összegyűjtöttük azokat.