Novák Katalin újabb tanácsadója üzent: Nem leszek cinkos

2024.02.09. 10:37
Tomán Szabina is tagja Novák Katalin köztársasági elnök tanácsadó testületének. Az üzletasszony a kegyelmi ügyről úgy fogalmazott: „A pedofília elítélése morális kötelesség. Ez számomra nem kérdés.”

Gundel Takács Gábor műsorvezető, valamint Lackfi János költő már csütörtökön bejelentette, hogy a bicskei pedofilügyben gyakorolt elnöki kegyelem és a döntést övező felháborodás után távozik Novák Katalin tanácsadó testületéből.

A testület tagja Tomán Szabina is, a Toman Lifestyle alapító tulajdonosa, befektető. Tomán Szabina egy „#nemleszekcinkos” feliratú fotót megosztva Facebook-oldalán kifejtette: „Néhány hónapja Magyarország első női köztársasági elnöke személyesen kért fel, hogy csatlakozzam tanácsadói testületéhez. Vannak szívügyeim. Ilyen a női vállalkozók vagy a női munkavállalók segítése, helyzetük jobbá tétele. Ezzel kapcsolatban vagyok magam is kompetens. A köztársasági elnök asszony tanácsadójaként ezekben a kérdésekben nyilvánultam meg. Tettem ezt mindenféle térítés nélkül.”

A pedofília elítélése morális kötelesség. Ez számomra nem kérdés. Mindenféle szigorítás, mely arra irányul, hogy ezt a jogszabály szintjén is a legnagyobb bűnné tegyük, fontos. Aki ezen bűncselekmény elkövetőjét segíti, ugyanolyan bűnös. Kegyelem nem járhat. Üzleti döntéseimet mindig kellő körültekintéssel hozom meg, a lehető legtöbb elérhető információ alapján. Ha ez a döntés egy adott személyt is érint, azt felé személyesen jelzem. Ez most sem lesz másként

– hangsúlyozta Tomán Szabina.

„Sose vettem részt politikai kampányokban egyik oldalon sem – tette világossá az üzletasszony. – Ezért a mai tüntetésen sem veszek részt. Ehhez a jövőben is tartani fogom magam. Kérem az összes párt vezetőjét, tartsa ezt tiszteletben.”

Tomán Szabina pr-ügynökségén keresztül a hvg.hu megkeresésére közölte: „Nem találkoztunk a kegyelmi döntés nyilvánosságra kerülése óta személyesen. Minden döntésemet kellő körültekintéssel hozom meg, és ha az valakit személyesen is érint, azt vele közlöm. Nem más formában tudatom vele”.

K. Endrét – aki a kegyelemben részesült –, a bicskei gyerekotthon korábbi igazgatóhelyettesét a bíróság kényszerítésért jogerősen három év négy hónap börtönre ítélte. Ahogy arról beszámoltunk, a férfi az egyik gyermekáldozat nevében írt meg egy vallomást, ami arról szólt, hogy az igazgató elleni vádak kitalációk, vallomását a sértett visszavonja.

Orbán Viktor miniszterelnök azóta bejelentette, hogy Alaptörvény-módosítást kezdeményezett. A köztársasági elnök leszögezte, hogy „az én elnökségem alatt nem volt és nem is lesz kegyelem a pedofiloknak, ez így volt ebben az esetben is”.