Bayer Zsolt: A köztársasági elnök nem hallgathat tovább

2024.02.10. 10:42
Bayer Zsolt egy igen hosszú írásban fejtette ki azt a véleményét, hogy miért nincsen semmilyen morális alapja az ellenzéknek Novák Katalin fejét követelni. Szerinte a baloldal és a liberalisták jobban tennék, ha meg sem szólalnának az ügyben, annyi takargatnivalójuk van. Bízik Novákban, de válaszokat követel tőle a miértekre.

Várható volt, hogy Bayer Zsolt, a jobboldal egyik vezető véleményvezére is megszólal a Novák Katalin elnöki kegyelme után kialakult botrány ügyében. A Magyar Nemzeten közzétett véleménycikkében leszögezi, hogy „ügy, az van” és nem csak jogi, hanem morális értelemben. Sőt, igazából jogi ügy nincs is talán, merthogy 

jogi szempontból nincs miről beszélni, ugyanis minden a lehető legjogszerűbben történt.

Így tehát marad a másik szempont, a morális kérdés. Szerinte a baloldalnak nincs morális alapja bármit is követelni Novák Katalintól.

„De mivel ez ettől még morális ügy, és nem csupán jogi, mi nem állhatunk meg itt. Nekünk muszáj kimondanunk néhány nagyon fontos dolgot. Például azt, hogy mi bízunk a köztársasági elnökünkben. Mi hiszünk neki. Éppen ezért, s mert ez – ismétlem sokadszor – morális ügy, a mi morális ügyünk, ami a mi táborunk, a normalitás táborának szíve közepébe talált, válaszokat kell kapnunk” – jelentette ki Bayer.

A köztársasági elnök nem hallgathat tovább. Meg kell szólalnia, és el kell mondania, mit miért tett. Meg kell indokolnia döntését, el kell mondania, ki és milyen indokkal kért kegyelmet, s ő milyen megfontolások alapján döntött úgy, ahogy. Ez nem úszható meg, nem spórolható meg – ez morális kötelesség. Ezt várjuk. És tőle várjuk.

– fogalmazott.

Az Index folyamatosan nyomon követi az ügy fejleményeit annak kapcsán, hogy Novák Katalin köztársasági elnök kegyelmet adott K. Endrének, a bicskei gyermekotthonban több kiskorú fiút abuzáló igazgató helyettesének. A beosztott próbált nyomást gyakorolni a gyerekekre, hogy vonják vissza vallomásaikat, és hamisan tanúskodjanak. Pénteken előbb a Belügyminisztérium, majd a Sándor-palota előtt felállított színpadon követelték civil szervezetek képviselői és ellenzéki politikusok Novák Katalin távozását, melyről az Index csapata videót is készített. A demonstrációt azonban élőben is követtük, amelyet ide kattintva tud elolvasni.