Ungár Péter a kegyelmi botrányról: Valaki mondja már el, miért történt ez

2024.02.10. 08:13
Az LMP társelnöke egészen határozott igennel támogatja Orbán Viktor benyújtott alkotmánymódosítását, ám szerinte még ez sem elég, a kegyelmi döntések indoklását nyilvánosságra kellene hozni. Novák Katalin köztársasági elnök mellett pedig Varga Judit igazságügyminiszternek is felelőssége van az ügyben – még ha kisebb is.

Ungár Péter, az LMP társelnöke volt a vendége a Hír TV Napi aktuális című műsorának, amelyben beszélt Novák Katalinnak a bicskei pedofilt segítő elítélt bűnözőt felmentő elnöki kegyelméről, Orbán Viktor benyújtott alkotmánymódosításáról, Gyöngyösi Márton antiszemita kijelentéseiről, Karácsony Gergely Budapest fejlesztésére tett ígéreteiről és Vitézy Dávid főpolgármester-jelöltségéről is.

„Azt gondoljuk, hogy egy olyan jogos közfelháborodás van ma Magyarországon, ami – amúgy helyesen – pártpolitikai határokat is átível, és amelynek az lesz a következménye, hogy a kegyelmi joggal többet nem lehet visszaélni így, mint ahogy Novák Katalin tette” – kezdte válaszát Ungár arra kérdésre, hogy az LMP miért szavaz határozott igennel Orbán Viktor benyújtott alkotmánymódosítására.

Pedofil bűncselekményben érintett embereknél nem lehet kegyelmet gyakorolni!

– jelentette ki.

Szerinte ez a kegyelmi döntés azoknak a Fidesz-szavazóknak okozott leginkább csalódást, akik egy olyan pártra szavaztak 2022-ben, amely a gyermekvédelmet tűzte ki zászlajára. Emiatt is értetlenül áll Novák Katalin döntése előtt, aki ezt megelőzően a Fidesz alelnöke volt. Ungár szerint a köztársasági elnöknek kellene most ott ülni a műsorban, és a jobboldali szavazók szemébe mondani, hogy miért engedte ki ezt az embert. Szerinte nem Novák Katalin fejéből pattant ki, hogy ezt az embert el kéne engedni, és fel kéne menteni, hanem

az a lényeg, hogy ki rakta ezt a köztársasági elnök asztalára. […] mert valakik ezt előterjesztették, valaki azt mondta neki, hogy ezt alá kellene írnia

– hangsúlyozta Ungár Péter. 

A társelnök szerint az alkotmánymódosítás ugyanakkor nem megy elég messzire, mert vélemény szerint

kegyelmi ügyekben az indoklást nyilvánosságra kellene hozni.

Varga Judit igazságügyminiszter felelősségét sem vitatja Ungár, akinek lett volna lehetősége megállítani az ügyet – mint ahogy annak idején Dávid Ibolya hasonló helyzetben a Kunos-ügy kegyelmi iratát nem jegyezte ellen –, de Varga Judit valamiért ezt nem tette meg. A frakcióvezető szerint lehet, hogy Varga Judit sem tudja, hogy mi történt és miért történt valójában, de kéri, hogy 

ha valaki tudja, az mondja már el, hogy miért történt ez!

Gyöngyösi antiszemita botránya

Ezután kitértek Gyöngyösi Márton a Jobbik – Konzervatívok újabb antiszemita botrányára, amely egy nemrég előkerült, 2020-as e-mailből bontakozott ki. Ebben Gyöngyösi azt írta Orbánról, hogy:

Legszívesebben azt írtam volna, hogy egy cionista bérenc, a lubovicsi szekta foglya.

Ungár Péter erre teljesen egyértelműen válaszolt: „ha ez nem antiszemitizmus, akkor nem tudom, mi. Filoszemitizmus? A zsidóság pozitív színben való feltüntetése? Tehát ha nem antiszemitizmus, nem tudom mi ez”. Majd a következő mondattal zárta rövidre a történetet:

Ha valaki bármelyik Magyarországon hivatalban lévő miniszterelnököt azzal próbálja ócsárolni, hogy egy ortodox zsidó közösséghez köti, és ez szerinte negatív – nos, ha a szótárt kinyitjuk, akkor az antiszemitizmus szót látjuk benne.

Megújuló Budapest

A beszélgetés végén M. Dobos Marianne műsorvezető még rákérdezett, hogy mit szól Ungár a Karácsony Gergely által bejelentett fővárosi fejlesztésekhez. Erre a társelnök azt mondta, hogy Karácsony nemigen foglalkozik a város kisebb fejlesztéseivel, nem ambicionálja azokat. Szerinte olyan dolgokkal nem foglalkozik a főpolgármester, amikkel valóban kellene (például a buszmegállók esővédelme), viszont

olyan dolgokat jelent be, amiket már három éve is bejelentett. 

Arra a kérdésre viszont, jól haladnak-e az egyeztetések Vitézy Dáviddal, hogy az LMP főpolgármester-jelöltje legyen a 2024-es választásokon, Ungár kitérő választ adott.