A Demokratikus Koalíció állítja: Orbán Viktor döntött K. Endre kegyelméről

2024.02.14. 12:24
Meglepő állítással állt elő a Demokratikus Koalíció (DK) szerdán déltájt: Kálmán Olga, a párt politikusa azt mondta, forrásaik szerint Orbán Viktor személyesen döntött arról, hogy K. Endrének kegyelmet kell adni. Mindez ellentmond egy, a sajtóban korábban megjelent információnak is.

Kálmán Olga rögtön a videó elején elmondta, hogy

a DK igazságügyi minisztériumi forrásai szerint maga a miniszterelnök hozta meg a döntést a pedofilsegítő K. Endre szabadon engedéséről.

„A Demokratikus Koalíció szerint itt az ideje, hogy Orbán Viktor befejezze a bujkálást, és az ország elé álljon! A miniszterelnök szájából akarjuk hallani a választ az ügyben maradt legfontosabb kérdésre: miért? Miért engedett ki a börtönből egy pedofilsegítőt?” – mondta a politikus. 

Kálmán Olga azt is hozzátette, a forrásaik állítása összecseng „Orbán Viktor korábbi gyakorlatával”, mely szerint a politikailag kényes kegyelmi ügyekben maga a miniszterelnök hoz döntést. Erre példaként hozta fel azt, hogy 1998-ban Dávid Ibolya nem értett egyet egy vitatott kegyelmi üggyel, a Göncz Árpád által Kunos Péternek adott elnöki kegyelemmel. Ezért egyeztetett Orbán Viktorral, végül az a döntés született, hogy ne adjanak kegyelmet.

A politikus hozzátette, forrásaik szerint Orbán Viktor most is egyeztetett Varga Judittal.

Információink szerint azt mondta Varga Juditnak, hogy adja meg a kegyelemhez szükséges ellenjegyzést

– állította Kálmán Olga, majd hozzátette, a kormányfőnek legalább „az áldozatok kedvéért” elő kell állnia a magyarázattal.

A DK információja ellentmond a Telexnek és a Direkt36-nak

Meglepőnek mondható, hogy a DK egy online sajtótájékoztatón vállalta ezeket az állításokat. Annál is inkább, mivel

a Telex és a Direkt36 korábbi, Balog Zoltán és Varga Judit szerepét firtató cikkében írtaknak teljes mértékben ellentmond az állításuk. 

Abban az írásban arról esett szó, hogy Varga Judit nem javasolta ellenjegyzésre a kegyelmet, és nem is tájékoztatta erről a miniszterelnököt. Mint írták, egy kormányzati forrás szerint Varga Judit épp azzal követett el hibát, hogy nem kért miniszterelnöki engedélyt és nem tájékoztatta Orbán Viktort, mivel (Novák döntése miatt) azt gondolta, hogy „fölötte eldőlt a kérdés”. 

Az ellenzéki pártok már közvetlenül a köztársasági elnök lemondása után is Orbán Viktor felelősségét firtatták.  Orbán Viktor időközben szerdán először szólalt meg Novák Katalin távozása óta.