Karácsony Gergely is megszavazta, de most vizsgálná a pedofil igazgató kitüntetését

PAP 3924
2024.02.14. 13:14
A főpolgármester az előző fideszes fővárosi vezetést azzal gyanúsította meg, hogy már 2015-ben tudta, hogy mi zajlik a bicskei gyermekotthonban, mégis kitüntette az igazgatóját. Azt kérdeztük most a főpolgármesteri vezetéstől, hogy a Fidesz–KDNP részéről érkezett előterjesztésre ki szavazott igennel.

Karácsony Gergely főpolgármester azonnali belső vizsgálatot rendelt el annak feltárására, hogy a fideszes városvezetés idején hogyan kaphatott állami kitüntetést a bicskei gyermekotthon pedofil intézetigazgatója. Közösségi oldalán írt bejegyzése szerint azt szeretné kideríteni, hogy milyen információk birtokában döntött a bicskei gyermekotthon pedofil bűncselekményekért később elítélt vezetőjének fővárosi kitüntetéséről a testület?

Tarlós István is csak annyit tudott

Mint ismert, 2015 áprilisában, Bagdy Gábor javaslatára (Nagy Gábor Tamás előterjesztésében) Bárczy István díjat adományozott a főváros akkori vezetése V. Jánosnak. Ebben az időszakban Karácsony Gergely Zugló polgármestereként tagja volt a Fővárosi Közgyűlésnek. A most vizsgálni kívánt kitüntetésről zárt ülésen döntött a grémium, de

az Index információi szerint az előterjesztést Karácsony Gergely is megszavazta,

azaz pontosan tudnia kellett, hogy milyen információk álltak akkor rendelkezésre, és milyen információk nem.

Tarlós István akkori főpolgármester lapunknak azt mondta, nem is érti az összefüggést, hiszen a kilátásba helyezett vizsgálat azt sugallja, mintha

K. Endre azért kapott volna kegyelmet, mert a főnöke a botrány kirobbanása előtt, azaz majdnem 10 évvel ezelőtt kapott egy oklevelet a fővárostól? Szeretném megérteni, hogy mi az összefüggés.

Szerinte Karácsony Gergely ugyanazt csinálja, mint a patkányirtás ügyében. „Két kézzel megszavaz” valamit, amikor pedig kellemetlenség adódik, akkor – önmagán kívül – mindenkire rátámad, aki hozzá hasonlóan szavazott, hogy a végén hősként pozicionálhassa magát. Azt is hozzátette, hogy az előterjesztést ugyanolyan ismeretek birtokában szavazta meg, mint Karácsony Gergely. (Emlékei szerint tartózkodás és ellenszavazat nélkül fogadta el a testület a kitüntetési javaslatot.) A vizsgálatot tehát a főpolgármester önmaga ellen is indítaná.

Közleményben mutat elődjére a főváros

Az ügyben közleményt adott ki a Főpolgármesteri Hivatal, amiben azt írják, hogy az előző városvezetéshez már 2011-ben érkezett bejelentés a 2013-ig fővárosi fenntartásban működő gyermekotthonban tapasztaltakról. 

Ennek tényét az előző, fideszes városvezetés a Fővárosi Közgyűlés elől is elhallgatta, a közgyűlés tagjai a kitüntetési javaslatról szóló döntéshozatal előtt semmilyen információt nem kaptak.

Feltételes módban úgy fogalmaztak: a főváros jelenlegi vezetése szerint a Bárczy-díjjal összefüggő döntés során a fideszes városvezetés megtéveszthette a fővárosi képviselőket.

A Karácsony Gergely főpolgármester által elrendelt vizsgálat arra is választ keres, hogy az akkori KDNP-s főpolgármester-helyettes által tett kitüntetési javaslat hátterét kellőképpen vizsgálta-e az előterjesztésre jogosult Emberi Erőforrások és Nemzetközi Kapcsolatok Bizottsága.

Frissítés:

Cikkünk megjelenése után Tarlós István az Indexnek azt mondta, hogy az egyik helyettese 2011-ben tett rendőrségi feljelentést V. János ellen. A rendőrség nyilvános vizsgálatában V. Jánost nem találta bűnösnek, ezért az ügyet lezárta. Azt is megjegyezte, hogy semmilyen információt nem tartottak vissza, 2013 után pedig nem is volt már hatáskörük arra, hogy bármit is tehessenek, mivel ekkortól megszűnt a főváros fenntartói jogállása. „Ha Karácsony Gergely erről nem hallott, akkor biztos ez idő alatt Kaliforniában volt vízisíelni” – tette hozzá.

(Borítókép: Karácsony Gergely 2023. május 22-én. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport