Cseh Katalin: Ez az a szuperbotrány, amelynek Orbán Viktort meg kellene buktatnia

2024.02.17. 12:24
Újabb írással jelentkezett a brit The Guardianen a Momentum EP-képviselője, aki véleménycikkében kifejti, szerinte a kegyelmi botrány leleplezte a magyar kormány képmutatását, és bebizonyította, hogy a Fidesz–KDNP rendszerében bárki feláldozható.

A brit The Guardianen publikált véleménycikket Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője, amiben a február 2-án kirobbant kegyelmi üggyel kapcsolatban vizsgálja Orbán Viktor magyar miniszterelnök felelősségét.

Cseh szerint 14 év kormányzás után „az Orbán-rezsim saját képmutatásának súlya alatt roppan össze”, miután kiderült, hogy a családbarát üzeneteivel európai szövetségeseket gyűjtő Fidesz rendszerében előfordulhat, hogy egy pedofil bűncselekményt eltussolni próbáló elítélt kegyelemben részesül.

A képmutató családbarát Magyarország

A Momentum EP-képviselője arról ír, hogy szerinte a mostani eset leleplezte, hogy „az Orbán-rezsim ideológiai alapja” valójában hamis, ami szerinte emellett aláásta, hogy „az állítólagos »családbarát« platformon szövetséget építsen” nemzetközi szinten.

Sokunk számára egyértelmű, hogy a kormány családbarát politikája valójában egy álca, hogy ezzel leplezzék valódi terveiket, ami az LMBTQ+-aktivisták elnyomása és a nyugati liberalizmus támadása. A közelmúltban a »gyermekvédelmi törvényt« arra használták, hogy betiltsák a homoszexualitás ábrázolását a kiskorúak számára, visszhangozva az orosz törvényt

– fogalmazott Cseh, aki ezután példaként leírta, hogy a könyvesboltokban korlátozzák az ilyen jellegű könyvek értékesítését, hacsak nem fóliázzák azokat le, ami a magyar ellenzék, az Európai Bizottság és 15 tagállam szerint diszkriminatív, és az EU alapelveit sérti.

Emlékeztetett, hogy Európa-szerte sok szervezet jelezte, hogy e törvény nagyobb veszélynek teszi ki a gyerekeket, amire válaszul „Orbán propagandagépezete gyermekbántalmazónak bélyegezte kritikusait”.

Látványos az az ellentmondás, hogy a gyermekek védelmét prédikálják, miközben egy elhibázott, a gyermekek védelmét elmulasztó állam felett uralkodnak. Magyarország alulfinanszírozott és rosszul működő intézményei lehetővé teszik, hogy a gyermekek bántalmazása éveken át ellenőrizetlenül folytatódjon. Orbán tekintélyelvű állama a megfélemlítést és a büntetlenséget segíti elő, aláássa az elszámoltathatóságot és a független médiát. Újságírók telefonjait feltörték a katonai célú Pegasus kémprogrammal, és rendszeres rágalomhadjárat folyik ellenük

– zárja gondolatait e témában a Momentum EP-képviselője.

Orbán rendszerében bárki feláldozható

Írásának másik tételmondata: e rendszerben bárki feláldozható, hogy egy botrányt minél hamarabb lezárhassanak, és hogy Orbánig ne érhessenek el a szálak.

Cseh arról ír, hogy a két lemondott politikusnő, Novák Katalin köztársasági elnök és Varga Judit egykori igazságügyi miniszter is fontos szerepet töltött be a rendszerben.

Míg előbbi külföldön a családbarát politika jelképe volt, aki évente egybehívta a jobboldali és szélsőjobboldali politikusokat a budapesti demográfiai fórumra, addig Vargának EP-listavezetőként fontos szerepet szántak az uniós politikában – véli az EP-képviselő, aki Varga Judit exférjére, Magyar Péterre hivatkozva arról ír, a két politikusnő valójában csak bűnbak.

Írását azzal zárja, hogy a legégetőbb kérdések még továbbra is megválaszolatlanok. Ugyan Orbán elhatárolódott Nováktól, és próbálta ráhárítani a felelősséget, de szerinte Magyarországon semmi sem történik a miniszterelnök jóváhagyása nélkül.

Az ő kinevezettje és közeli szövetségese volt, aki aláírta ezt a szégyenletes kegyelmet, a kormányának tagja pedig ellenjegyezte azt. Novákkal és Vargával együtt a förtelmes rezsimjének is távoznia kell

– zárta gondolatait Cseh Katalin.