Hiába várták a béremelést egyes tanárok

2024.02.18. 06:17
Mint ismert, idén átlagosan 32 százalékkal növelik a pedagógusok fizetését. A béremelésből nem mindenki részesül ilyen mértékben, ráadásul van, aki teljesen kimarad ebből.

A kormány januárban közölte, hogy a pályakezdő pedagógusok már átlagosan bruttó 561 ezer forintot keresnek, és a bér besorolásonként nő, továbbá a béremelés a szakképzésben dolgozókra is vonatkozik. Ugyanakkor a közoktatásban és a szakképzésben dolgozó óraadó tanárok fizetése nem emelkedett.

Az RTL Híradónak a pápai szakképzési centrumban dolgozó egyik oktató azt mondta: „Negyedik, de lehet, hogy ötödik éve nem kaptunk emelést. 4300 forint bruttó a díj”. Ennek oka, hogy óraadó oktatókat megbízási szerződéssel foglalkoztatják, így ők óradíjat kapnak. Továbbá az iskolától függ, hogy megemelik-e a díjakat.

Speciális tárgyakat tanítunk, amit ugye nem tud mindenki tanítani. Azt gondoltuk, valamennyit kapunk. Bántó, mert ugyanannyit dolgozom, ugyanúgy dolgozom. Jó, ugyanannyit azért nem, mert nem vagyok osztályfőnök, de mindent megteszek, hogy ezek a gyerekek sikeres vizsgához jussanak

– nyilatkozta az oktató, majd hozzátette: mivel a köznevelési államtitkár arról írt az iskolaigazgatóknak, hogy az óraadó pedagógusok minimumóradíját 5288 forintra emelik, számított az emelésre.

Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke is megerősítette, hogy ez a megbízási szerződéssel dolgozó óraadókra nem vonatkozik, és csak olyan alkalmazottakra érvényes, akik túlóráznak vagy helyettesítenek.

A PSZ elnöke azt ajánlja ezeknek az oktatóknak, hogy próbáljanak béralkuval kiharcolni magasabb óradíjat.

A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal az RTL-nek azt írta, az óraadó oktatók óradíja nincs központilag meghatározva.