A Kossuth rádióban kért bocsánatot a bántalmazott gyermekektől az evangélikus elnök-püspök

2024.02.18. 12:45
Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke a Kossuth rádió Vasárnap Újság című műsorában szerepelt, ahol bocsánatot kért minden, nevelőintézetben bántalmazott fiataltól, akinek nem vették észre időben a testi-lelki traumáit.

„Jézus ezt mondta a gyermekekről: »Ilyeneké az Isten országa.« Most azokról és azokhoz a gyermekekhez szeretnék szólni, akik kiszolgáltatott és sérülékeny élethelyzetükben Isten országa helyett alantas erők hatalmát tapasztalták meg” – posztolt Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke Facebookon a Kossuth rádió Vasárnap Újság című műsorában elhangzottakból. 

A püspök a rádióműsorban kért bocsánatot a nevelőintézetekben élő fiataloktól, akik szerinte fájdalmasan sokan vannak, és mélyszegénység, nyomor, valamint szexuális kizsákmányolás áldozatai.

Fabiny Tamás a bocsánatkérésével a közelmúltban országos botránnyá duzzadt kegyelmi ügyre utalt, amikor is Novák Katalin köztársasági elnök kegyelmet adott annak a jogerősen elítélt egykori igazgatóhelyettesnek, aki segített főnökének eltussolni pedofilbotrányát.

A Ferenc pápa látogatása alkalmából hozott döntés óriási felháborodást okozott, és azóta több lemondás is kísérte. Február 10-én Novák Katalin és Varga Judit – aki még igazságügyi miniszterként hagyta jóvá a K. Endre ügyében meghozott kegyelmi döntést – is közölte, hogy lemond.

Néhány nappal később pedig Balog Zoltán református püspök mondott le a lelkészi elnöki tisztségéről, vállalva a felelősséget Novák Katalin tanácsadó testületének tagjaként abban, hogy a köztársasági elnök akkor meghozta a döntést.

Fabiny Tamás szerint ezeket a gyerekeket becsapták, „és köszönőviszonyban sincs Isten országával az, ahogy élni kényszerülnek”. 

Éppen azok fordítanak nekik hátat, akiktől védelmet remélhettek volna. Az egyházra is ráég a szégyen, amiért szolgái nem vették időben észre a jeleket. Vagy ha sejtettek is valamit, inkább elfordították a fejüket. Hallgattak, amikor kiáltani kellett volna. Zavartan magyarázkodtak, amikor jobb lett volna mélyen hallgatni 

– írta. 

Fabiny Tamás úgy látja, a nagyböjt megfelelő idő a bocsánatkérésre, ezért ő is ezt teszi. 

Bocsánatot kérünk ezektől gyermekektől, akiknek nem Isten országáról tanúskodtunk, jóllehet Jézus ezt ígérte nekik. Bocsánatot kérünk azoktól, akikben megbotránkozást keltettünk, és akiknek csalódást okoztunk. Akik immár fittyet hánynak arra, ha azt papoljuk: »Ilyeneké az Isten országa«

– szólt a bocsánatkérése.