Ungár Péter: Ordenáré badarság, amit Orbán Viktor mondott

2024.02.18. 18:38
Ungár Péter, az LMP társelnöke vasárnap délután reagált Orbán Viktor szombati évértékelő beszédére. Szót ejtett többek között a gyermekvédelmi kérdésekről, a miniszterelnök ellentmondásos zöldpolitikájáról, valamint arról is, hogy miért nem fog a pártja részt venni az ellenzéki pártok közös tüntetésén.

Mint korábban megírtuk, sorra reagálnak a magyar ellenzéki politikusok Orbán Viktor szombat délutáni évértékelő beszédére. Ungár Péter vasárnap arról beszélt, hogy az LMP-ben nem örülnek annak, ami ebben a pár hétben történt, és szerintük az ország közbeszéde szempontjából a kegyelmi ügy szomorú események sorozata volt. Szerinte megnyugvással kell a továbblépés irányába elindulni, amihez három dologra lenne szükség: 

  • „A hatalom birtokosainak bocsánatot kéne kérniük az áldozatoktól. Ez nem történt meg a mai napig, és a miniszterelnök sem kért bocsánatot vasárnap.
  • El kéne valakinek mondania, hogy mi történt pontosan, hogy miért kapott kegyelmet K. Endre. Az LMP álláspontja az, hogy amíg a hatalom birtokosai nem adnak választ erre az egyszerű kérdésre, nem fogunk tudni továbblépni.
  • A gyermekvédelem kérdését a plakátokról le kéne hozni a valóságba. Az LMP kilenc éve követeli, hogy a szociális szektorban, így a gyermekvédelemben dolgozók valódi megbecsülést kapjanak.”

„Figyelni kell a pénz útját”

Ungár Péter szerint hiába minden gyermekvédelmitörvény-szigorítás, ha a garantált bérminimumot keresik azok az emberek, akik a gyermekvédelmet Magyarországon valójában végzik. Úgy véli, a választópolgárok nagyon egyszerűen megfigyelhetik, hogy komolyan gondolja-e a kormány az új gyermekvédelmi intézkedéseket: a pénz útjának figyelésével.

Ha a pénz a gyermekvédelmi dolgozókhoz megy, akkor ez az elkötelezettség valós, ha nem oda megy, akkor nem valós. 

Mint mondta, az új köztársasági elnöknek a kinevezése egy olyan politikai helyzetet teremt, amiben nagyon könnyen tud a kormányzat hibázni. Ungár Péter szerint „ha ismételten a Fidesz pártkatonáját helyezik ebbe a pozícióba, akkor azt mutatják, hogy semmit sem tanultak az elmúlt időszakból”. 

Az LMP azért kérte fel erre a pozícióra Hack Péter jogtudóst, mert ha ő lett volna a köztársasági elnök, akkor ez a súlyosan téves kegyelmi döntés nem történt volna meg. Egy olyan embert kerestek, aki nem az ő emberük, és aki nem volt korábban ismert személyiség, de meg tudja testesíteni a nemzet egységét.

Ellentmondásos zöldpolitika

Orbán Viktor a kegyelmi döntés után a zöldpolitikáról is beszélt az évértékelőjén. Erről Ungár Péter úgy vélekedett: 

A miniszterelnök úr zöldpolitikája egy sinusgörbe szerint változik, egy kicsit kusza, néha összevissza, néha önellentmondó. 

Szerinte ez azt mutatja, hogy Orbán Viktort nem a zöldpolitika érdekli, hanem hogy olyan dolgokat mondjon, amiket páran elhisznek. Az LMP politikusa a választópolgárok figyelmét szeretné felhívni egy olyan kérdésre, amelyre „körülbelül 15 éve nem kaptunk választ: Orbán Viktor miért tiltja a szélenergiát?”

Ungár Péter arra is felhívta a figyelmet, hogy „az akkumulátorgyarmatosítás kérdéséről Orbán Viktor úgy beszélt, hogy nem mondta ki az akkumulátorgyár szót”. Szerinte ez azért van, mert az LMP-sek jó munkát végeztek, és mert a Fidesz elvesztette a társadalmi többséget amögött, hogy akkumulátorgyarmatot csináljon Magyarországból. Közölte, idén is meg fognak tenni ezért mindent.

Amit pedig a vízről mondott a miniszterelnök, az olyan ordenáré badarság, amit rég lehetett hallani Magyarországon

– fogalmazott Ungár Péter. Szerinte aki jól gondolkodik a magyar vízkészletről, az tudja, hogy egyszer tudjuk elpazarolni azt, és utána nincs visszaút.  

Karácsony Gergelynek is üzent

A külpolitika kapcsán kiemelte, hogy Orbán Viktor elismételte azon állítását, hogy az Egyesült Államok elnökválasztását illetően az egyik oldalnak szurkol.

Akkor várhatja el Magyarország, hogy ne szóljanak bele a saját belügyeibe, ha Magyarország sem szól bele más országok belügyeibe. Rendkívül káros Magyarországnak az, hogy egy egyelőre teljesen ismeretlen eredetű meccsben tétet tesz, majd ha a másik nyer, panaszkodik, hogy bántják

– fejtette ki az LMP társelnöke, aki a beszéde végén hozzátette: értik annak az üzenetét, hogy a tartalomgyártók nagyobb tömeget tudnak megmozgatni, mint a legszélesebb körű ellenzéki összefogás. Ezért sem fognak részt venni az ellenzéki pártok közös tüntetésén. 

Mi szeretnénk azokat képviselni, akik csalódtak az ellenzékben, a Fideszben és a magyar politikában. Akiket nem érdekli a civilizációk folyamatos összecsapása, sem a köztársaságpártiak, sem a Birodalom végső nagy ütközete, és ahogy előző beszédemben megígértem, azóta végigolvastam az interneten, miről szól a Star Wars. Mert az a helyzet, hogy a Csillagok háborújának 10. része helyett olyan politikát szeretnének a magyarok, ahol a busz jár, és ahol a járatokat nem ritkítják, hanem bővítik

– fogalmazott Ungár Péter, aki utóbbi mondatával Karácsony Gergely intézkedéseire utalt.