Egy eddig ismeretlen szál bukkant fel a Fenyő-gyilkossággal kapcsolatban

2024.02.19. 14:41
Másfél héttel az elsőfokú ítélet kihirdetése után az ATV Start műsorában szerepelt Gyárfás Tamás védője, Zamecsnik Péter. Az ügyvéd egy eddig ismeretlen szálról beszélt, de szerinte az igazság már soha nem fog kiderülni.

Szikinger István, Gyárfás Tamás és Tasnádi Péter után most az ügy elsőrendű vádlottjának a védője, Zamecsnik Péter volt az ATV Start című műsorának a vendége. Az ügyvéd elárulta, hogy ahol csak lehetett, fellebbeztek az elsőfokú ítélettel szemben, de a másodfokú döntésig még nagyjából egy évet kell várni. 

Kiemelte, amit már korábban maga Gyárfás Tamás is, hogy az ítéletben két hangfelvételt összemosott a törvényszék, miközben a két állítás között hónapok teltek el. Az eredeti eszközt a mai napig nem találták meg, és kérdéses, hogy Gyárfás Tamás zsarolói hogyan játszották át a felvételeket egyik lemezről a másikra.

Nem tudja kommentálni, hogy Tasnádi Péter miért állítja azt, amit, de szerinte a valódi felelős nem Gyárfás Tamás, hiszen rajta kívül még több ember neve is felmerült a nyomozás kezdetekor. 

Oroszok, albánok, Gyárfás – sok szálon tudott volna folyni a nyomozás, ám Zamecsnik Péter állítja, hogy egy már elhunyt magas beosztású rendőr leállította az egyik nyomozást, így végül csak a Gyárfás-féle történettel foglalkoztak a hatóságok. 

A teljes igazságot valószínűleg sose fogjuk megtudni,

– válaszolta a műsorvezető kérdésére Zamecsnik.

Az ügyészség szerint Gyárfás Tamás és Fenyő János között az 1990-es évek közepétől üzleti vita, hatalmi harc és erős személyes ellentét alakult ki. A vádirat szerint Gyárfás 1997-ben elhatározta, hogy megöleti Fenyőt.

Emiatt 1997 szeptemberében megbízta Tasnádi Pétert, hogy ölesse meg vetélytársát. Tasnádi Péter a megbízást 12 millió forintért vállalta, azonban miután átvett 6 millió forint előleget, nem teljesítette a feladatot.

Emiatt Gyárfás Tamás megbízta Portik Tamást, akit 1994 óta ismert, hogy ölesse meg Fenyő Jánost. Portik Jozef Rohácnak adta ki a feladatot, aki végre is hajtotta a gyilkosságot.

A Fővárosi Törvényszék február 8-án hozta meg az elsőfokú ítéletét, ahol Gyárfás Tamást hét év, míg Portik Tamást életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte.