Megszűnt a szerződése a Pázmányon a volt bicskei igazgató érdemeiről beszélő oktatónak

2024.02.22. 16:59
A Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) azonnali hatállyal megszüntette szerződését Csókay Lászlóval, aki a bicskei gyermekotthonban történt zaklatások idején a Fővárosi Önkormányzat gyermek- és ifjúságvédelmi osztályvezetője volt, és nemrég az elítélt korábbi igazgató, V. János érdemeiről nyilatkozott.

A 444 hívta fel rá a figyelmet, hogy az egyetem honlapja szerint Csókay László négy tantárgyat tanít tanárszakosoknak:

  • Bevezetés a gyermekvédelembe
  • Óvodai és iskolai szociális munka
  • Észlelő- és jelzőrendszer a gyermekvédelemben
  • A gyermekjóléti alapellátás rendszere

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem a 444 megkeresésére megerősítette, hogy Csókay gyermekvédelmi tantárgyakat tanított náluk óraadó oktatóként.

A 444 azt is megkérdezte, mi a véleménye az egyetemnek Csókay kijelentéséről, miszerint úgy véli, hogy Vásárhelyi –a zaklatásokat elkövető igazgató – szakmailag értett a gyermekvédelemhez, a gyermekotthoni neveléshez, „jól tudott bánni a gyerekekkel” és jól tudta irányítani a rábízott intézményt. Mint hozzátette, az már más kérdés, hogy valaki személyiségében „milyenné válik“.

„A gyermekek bántalmazása és az ellenük elkövetett visszaélés minden formáját elítéljük” – írta a lapnak adott válaszában az intézmény.

A hírportál harmadik kérdése az volt, kíván-e az egyetem lépéseket tenni az ügyben, mire a PPKE közölte, hogy

a szerződését azonnali hatállyal megszüntették, és a továbbiakban „nem tartanak igényt oktatói munkájára”.

Mint az Indexen írtunk róla, Csókay László pszichológus a bicskei gyermekotthonban történtek idején a Fővárosi Önkormányzat gyermek- és ifjúságvédelmi osztályvezetője volt. Az Indexnek korábban elmondta, hogy a gyerekek elleni abúzus gyanújáról 2011. szeptember 16-án szerzett először tudomást, és ezt követően az ágazatot irányító főpolgármester-helyettessel azonnal egyeztettek arról, hogy a bejelentés alapján rendőrségi feljelentést kell tenni, és meg kell indítani a fegyelmi vizsgálatot.

Szerinte külön kell választani a szakmaiságot és a személyiséget

Csókay László arról is beszélt, hogy Vásárhelyi János nagy szakmai és emberi tekintéllyel bíró, elismert szakember volt, így eszükbe sem jutott gyanakodni. Ezek mellett pedig arról sem tudtak, hogy az igazgató korábbi munkahelyéről azért volt kénytelen eljönni, mert egy anya panaszt tett, mert Csókay szexuálisan zaklatta a gyerekét.

Csókay László szerint az sem volt szokatlan, hogy az igazgató bent lakott az intézményben, hiszen akkoriban ez volt a bevett szokás. Hozzátette, az igazgató a vizsgálat indulásakor kiköltözött az intézményből, ahol szerinte csak néha-néha jelent meg a vizsgálat lezártáig.

Mint mondta, a vizsgálat után arra kérte az igazgatót, hogy ügyeljen a gyerekek személyes testi határainak tiszteletben tartására. A volt osztályvezető szerint a nyomozás után egyetlen jelzést sem kaptak a gyerekek felől arról, hogy bántalmazás történt.

A történtek ellenére

CSÓKAY ÚGY VÉLI, HOGY VÁSÁRHELYI SZAKMAILAG ÉRTETT A GYERMEKVÉDELEMHEZ, A GYERMEKOTTHONI NEVELÉSHEZ, „JÓL TUDOTT BÁNNI A GYEREKEKKEL”, ÉS JÓL TUDTA IRÁNYÍTANI A RÁBÍZOTT INTÉZMÉNYT.

Mint mondta, az már más kérdés, hogy valaki személyiségében „milyenné válik“. „Utólag persze könnyű okosnak lenni, amikor egy vizsgálat már valamit megállapított. 2012-ben azonban csak azt tudtuk, hogy a rendőrség akkurátus vizsgálata nem állapított meg ilyen jelenségeket” – tette hozzá Csókay László.