Így újítaná meg a magyar politikát az MSZP

2024.03.06. 17:10
Az MSZP, továbbra is az utcán maradva, húszezer beszélgetésbe kezd, és megváltoztatná a politikát – derült ki a párt szerdai háttérbeszélgetésén, amelyet Kunhalmi Ágnes társelnök, valamint Tüttő Kata főpolgármester-helyettes, EP-listavezető tartott újságíróknak.

Kunhalmi Ágnes a háttérbeszélgetésen leszögezte: az MSZP szorgalmazta, hogy a 2022-es választások után is legyen ellenzéki összefogás, közösen szerettek volna alternatívát építeni, de süket fülekre találtak.

A Momentum, a DK és az LMP elzárkózott ettől, sőt az ellenzéki pártok egyre radikálisabb hangnemben egymást akarják legyőzni Orbán Viktor helyett. A politikának meg kell változnia. A politikát nem lehet kivenni a politikából, ahogy a politikusokat sem, így a változás új szereplőket követel, olyanokat, akik még nem voltak európai parlamenti képviselők vagy miniszterelnök-jelöltek, de bizonyítottak már a politikában, a fővárosban, a kerületekben vagy a választókerületekben

– vélekedett az MSZP társelnöke, aki példaként Tüttő Kata főpolgármester-helyettest, az európai parlamenti listájuk vezetőjét említette. A társelnök aláhúzta, „egy nőnek nem kell férfiként viselkednie a politikában ahhoz, hogy hatása legyen, nem kell sem erőszakossá, sem alpárivá válnia”. Továbbá kiemelte azt is, hogy „Tüttő Kata úgy tudott uniós pénzt hozni a fővárosnak, hogy még csak nem is EP-képviselő. Gondoljanak bele, hogy EP-képviselőként mennyi pénzt tudna hozni a magyar régióknak”.

Kunhalmi Ágnes elmondta azt is, hogy „az ideákra nem kell diktátumként tekinteni, nem felülről kell az emberekre erőltetni eszméket, hanem közösen kell kialakítani a társadalompolitikát. Most ott tartunk, hogy Orbán Viktor féldiktatúrát alakított ki, az ellenzéki pártok meg önmagukkal vannak elfoglalva”.

Tüttő Kata a háttérbeszélgetésen kiemelte: a 2019-es ellenzéki győzelmek után meg kellett mutatniuk, hogy a sokszínű koalíció képes a kormányzásra az általuk megnyert városok élén.

A főpolgármester-helyettes hangsúlyozta, Budapesten nemcsak a város működtetéséért dolgoznak, hanem felvállaltak más ügyeket is, például érdekegyeztető fórumot hoztak létre, nemet mondtak a „rabszolgatörvényre”, valamint amikor választani kellett „az infrastrukturális vagy a humánadósság törlesztése között, akkor béreket emeltünk, ez értékválasztás volt”. Tüttő Kata idesorolta többek között a klímavészhelyzet kihirdetését és az ezzel kapcsolatos stratégia elfogadását, az Egészséges Budapest Programot, ahogy a közösségi közlekedés és a zöldterületek fejlesztését is. A főváros sok projektet uniós forrásokból valósított meg.

Az a feladatom, hogy hasznos politikus legyek. A közösségem és én is úgy látjuk, hogy most a leghasznosabb az Európai Parlamentben tudnék lenni. Uniós pénzekből tudnak fejlődni a magyar városok, mert a kormány magához vonta a forrásokat

– mutatott rá Tüttő Kata, aki öt feladatként azokat a pontokat említette, amelyeket a listavezetőként történő bejelentkezésekor is, ezekről korábbi cikkünkben írtunk részletesen, köztük az uniós források hazahozatalával, új barátok szerzésével Magyarországnak, vagy a nőket érintő társadalmi, gazdasági és egészségügyi problémákkal.

Aláírásgyűjtés és húszezer beszélgetés

Az MSZP az ellenzéki pártok összefogása érdekében gyűjt támogató aláírásokat, a háttérbeszélgetésen kiderült, hogy 91 ezernél tartanak, miközben több mint százezren vitték hozzájuk a nemzeti konzultációs íveket az aHang által meghirdetett gyűjtés során.

A párt következő lépésként március 23-ig legalább húszezer beszélgetést folytatna le Magyarország, Európa és az adott település jövőjéről. Az MSZP politikusai, tagjai és aktivistái a nagyvárosokban, a kisebb településeken és a budapesti kerületekben is jelen lesznek.

A beszélgetésekben az eddig beérkezett választói javaslatok alapján az alábbi tíz témára koncentrálnak, idézzük:

  • Meg akarjuk-e tartani a szabadságot, az Európa jelentette nyitott határokat, a tanulás, a vállalkozás szabadságát?
  • Vezessen-e be az EU 350 000 forint értékű minimális bért, 160 000 forint értékű minimális nyugdíjat és 40 000 forintnak megfelelő családi pótlékot?
  • Az EU-s forrásokat oligarchák helyett költse-e Magyarország energiahatékonysági fejlesztésekre, bérlakás- és kollégiumépítésre?
  • Legyen-e közös európai hadsereg?
  • Vezessük-e be az eurót?
  • Fordítson-e kétszer annyi pénzt az életminőség javítására minden EU-tagállam?
  • Vezessük-e be az ápolásbiztosítást Európában?
  • Kell-e növelni az önkormányzatok számára közvetlenül elérhető EU-s forrásokat?
  • Legyen-e 20 százalék az EU legmagasabb áfája a luxuscikkeken kívül?
  • Csatlakozzunk-e az Európai Ügyészséghez?

A kérdésekben a személyes beszélgetések mellett online is gyűjtik a visszajelzéseket, emellett ezeket a témákat a választók maguk is kiegészíthetik újabbakkal.

Zajlanak még a tárgyalások

A Momentum március elsején jelentette be, hogy a XXII. kerületben előválasztást tartanak a momentumos Havasi Gábor és a DK-s Perlai Zoltán részvételével. Kovács Alex Gábor, a Belváros ellenzéki frakciójának vezetője kedden közölte, hogy április 4–7. között lesz a belvárosi előválasztás, amelyen ő és Juhász Péter is indul.

Kunhalmi Ágnes arra a kérdésünkre, hogy melyik kerületekben lehet még előválasztás, elárulta: zajlanak a tárgyalások, az említett kerületeken kívül talán egy-két helyen elképzelhető az előválasztás, de a megállapodás lehetőségét sem zárta ki. Zuglót illetően – ahol ellenzéki oldalról is van Horváth Csaba szocialista polgármesternek kihívója – világossá tette: hivatalban lévő polgármester esetén nem szeretnének előválasztást sem Zuglóban, sem más pártok hivatalban lévő jelöltjeinél. Kiemelte, hogy Horváth Csabát nemcsak Karácsony Gergely támogatja, hanem a kutatások szerint is utcahosszal vezet Zuglóban.

Kíváncsiak voltunk arra is, a szocialista párt hogyan értékeli a Momentum döntését, hogy a fővárosban külön listát indítanak az önkormányzati választásokon. Kunhalmi Ágnes sajnálatosnak nevezte a döntést, majd megjegyezte: „A DK a fővárosi arányos választási rendszerben együttműködne, de a szintén arányos EP-választáson nem, ez érthetetlen.” Az MSZP társelnöke hozzátette, a párt Karácsony Gergely támogatásáról igen, ugyanakkor a budapesti listáról még nem hozott döntést.

Kedden a Demokratikus Koalíciónál jártunk háttérbeszélgetésen. Arról, hogy Gyurcsány Ferencék milyen kampánnyal készülnek a következő időszakra, itt olvashat.