Két leszámolás ügyében is jogerősen elítélték Portik Tamást

2024.03.06. 09:40
Jogerős ítéletet hirdetett a Fővárosi Ítélőtábla tanácsa a Gyüre József ellen elkövetett gyilkosság és a Lakatos Csaba elleni merénylet ügyében. Portik Tamás védőjét hiába várták a tárgyalóterembe, nem jelent meg a kirendelt védő.

Ismételten szigorú biztonsági ellenőrzésen kellett átesnie annak, aki a Fővárosi Ítélőtábla tárgyalótermébe igyekezett. A TEK munkatársai, ahogy minden alkalommal, ha Portik Tamás tárgyalásáról van szó, ellenőrzik a sajtó és a hallgatóság minden egyes tagját. 

A másodfokú tárgyalás ezelőtt három héttel kezdődött meg a Fekete Sas utcai épületben, amikor a papucsban sétáló Portik Tamás a TEK-esek gyűrűjében lépett a terembe. Az ügy másodrendű vádlottja, K. Gábor fehér vasalt ingben és farmerben lépett a tanács elé, őt akkor és most a büntetés-végrehajtás feketébe öltözött kommandósai kísérték a vádlottak padjáig.

Csak egyvalaki hiányzott a tárgyalásról, Portik Tamás védője, akinek hiába küldtek szabályszerű idézést a mai napra, távol maradt az utolsó üléstől. 

A perbeszédek már elhangzottak, így szerda reggel Borbás Virág Bernadett tanácselnök ítéletet hirdetett az emberölés, illetve a merényletkísérlet ügyében. 

Az elsőfokú ítéletet megváltoztatta a tanács, így K. Gábor büntetését 12 évre enyhíti, Portik esetében viszont helybenhagyta a törvényszék korábbi döntését. 

Portik Tamásnak így marad a húszévnyi fegyházbüntetés, immáron jogerősen, míg K. Gábornak ezzel két évvel kevesebbet kell letöltenie a bv. intézetben. 

Közel másfél órája tartott az ítélet indoklása, amikor Portik Tamás megpróbálta megszólítani a tanácselnököt, mint kiderült megváltoztatta az álláspontját, és engedélyezte, hogy fénykép készülhessen róla.

Alig egy hónappal ezelőtt hirdetett a Fővárosi Törvényszék első fokon ítéletet a Fenyő-gyilkosság ügyében, ahol Portik Tamást életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte a tanácselnök. Ez a döntés még nem jogerős, így várhatóan nemsokára ismételten az ítélőtábla határoz ebben az ügyben is.

Lövések az istállónál

A Fővárosi Törvényszék 2017. június 7-én kelt, és a Fővárosi Ítélőtábla határozatával 2018. január 12-én jogerőre emelkedett ítéletével Tanyi Györgyöt és társait szabadságvesztésre ítélte a Lakatos Csaba ellen végrehajtott emberölési kísérlet ügyében, amelyre az Ügetőn, 1996. november 9-én került sor. Ehhez az ügyhöz kapcsolódóan a Fővárosi Főügyészség 2019. augusztus 1-jén emelt vádat Portik Tamás ellen emberölés bűntettének kísérlete miatt, amelyet – a vád szerint – felbujtóként követett el.

vádirat szerint Prisztás József 1996. november 1-jei meggyilkolása ügyében a tanúként meghallgatott Lakatos Csaba említést tett a nyomozóknak arról, hogy az emberölés hátterében Portik Tamás állhat, mivel neki állt érdekében megöletni Prisztást. Miután a vádlotthoz ez az információ eljutott, találkozót beszélt meg Tanyi Györggyel, és megbízta, hogy ölje meg a sértettet. Ezt követően Tanyi 1996. november 9-én a Fiumei úti temető falára felmászva több lövést adott le a versenypálya istállóinál tartózkodó Lakatos Csabára, aki életveszélyes sérüléseket szenvedett.

Hangtompítós kivégzés

Mint megírtuk, a fővárosi főügyész korábbi közleménye szerint Portik Tamás az 1990-es évek közepétől olyan bűnbandát szervezett maga köré, amelyet ő irányított. A tagoknak az volt a feladatuk, hogy végrehajtsák az utasításait. Gyüre József is ennek a csoportnak a tagja volt, de időközben megromlott közöttük a korábbi baráti viszony, ezért Portik Tamás megbízott két másik bandatagot, hogy öljék meg a férfit. A XI. kerületi bérelt lakásánál 1999 áprilisában meg is jelentek, ahol egyikük egy hangtompítós géppisztollyal több lövéssel kivégezte. Ezután az Erzsébet hídról a vízbe dobták a fegyvert, amelyre később hajléktalanok bukkantak rá a Duna-parton. Gyüre holttestét 1999. május 6-án találták meg.

A Fővárosi Törvényszék bírája 2023. június 16-án Portik Tamást bűnösnek mondta ki, amiért őt húsz évre, míg K. Gábort 14 évnyi börtönbüntetésre ítélte. A döntés ellen az ügyész és a vádlottak is fellebbeztek, így az ügy másodfokon az ítélőtábla elé került.