Kérdéses, hogy visszavonták-e Balog Zoltán diplomata útlevelét

2024.03.07. 20:57
Egyelőre nem válaszolt a külügyminisztérium arra, hogy visszavonták-e a kegyelmi-botrányban érintett Balog Zoltán református püspök diploma útlevelét.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztertől érdeklődött Csárdi Antal, az LMP országgyűlési képviselője, hogy rendelkezik-e Balog Zoltán református püspök diplomata útlevéllel.

Amennyiben rendelkezett diplomata útlevéllel, a kegyelmi botrányban való szerepe után visszavonták-e, vagy visszavonják-e diplomata útlevelét?

– tette fel a kérdést a kegyelmi botrány ügyére kapcsolódva. 

Válaszul Magyar Levente államtitkár egy már ismert tényt közölt, jelesül, hogy még

2019-ben rendkívüli és meghatalmazott nagykövetté nevezte ki Balog Zoltánt az akkori államfő, Áder János, így diplomata útlevelet is kapott

– írta meg a 24.hu

A diplomata útlevelet akkor Szijjártó Péter terjesztette elő, de annak, hogy Balog Zoltán állt-e diplomáciai szolgálatban, és ha igen, hol, nincs nyoma. Nagykövetként először Izraelben képviselhette az Orbán-kormányt. 2019-ben Balog Zoltán arról beszélt, hogy a nagyköveti megbízatásért nem kapott díjazást, csak az útiköltségét térítette a kormány.

Mint ismert, a püspök azért mondott le képviselői mandátumáról, hogy lelkészként szolgálhasson. 

Mint arról korábban beszámoltunk, Szijjártó Péter korábban visszavonta a Csíki Sör tulajdonosának diplomata-útlevelét, miután Lénárd András arra hivatkozva próbálta megúszni gyorshajtási ügyét Romániában.