Ungár Péter: Mostanában ritka, de teljesen egyetértek Karácsony Gergellyel

2024.03.07. 16:55
Az elektronikus jegyrendszer miatt több milliárd forintot bukott a főváros. Karácsony Gergely a korábbi fideszes városvezetést okolja, szerinte „teljességgel elbaltázták az erről szóló megállapodást″. Ungár Péter, az LMP társelnöke egyetért abban a főpolgármesterrel, hogy a projekt elmaradása probléma, viszont úgy látja, ebben Karácsony Gergelynek is súlyos felelőssége van.

Ahogy az Index beszámolt róla, jogosnak és érvényesnek ítélte az elektronikus jegyrendszer megvalósítására kötött vállalkozói szerződés 2018-as azonnali hatályú felmondását a Nemzetközi Gazdasági Kamara (ICC) mellett működő választott bíróság. Az elektronikus jegyrendszer megvalósítását célzó projekt következtében több milliárd forintot veszített el a főváros.

Karácsony Gergely közösségi oldalán közölte, „ekkora kárt talán még soha senki nem okozott Budapestnek.” A főpolgármester szerint a bíróság elnöke úgy látta, hogy a BKK túlnyomórészt, majdnem kizárólag magának köszönheti, ami történt. Hozzátette, a projekthez „érdemben Tarlós István városvezetése alatt kezdett hozzá a BKK, Vitézy Dávid vezetésével, 2010-ben.”

Az ügyre Ungár Péter is reagált. Megjegyezte, mostanában ritka, de teljesen egyetért Karácsony Gergellyel abban, hogy rendkívüli probléma, hogy az e-jegyrendszer még mindig nem valósult meg Budapesten. 

Az LMP társelnöke szerint Tarlós István korábbi főpolgármester mellett súlyos felelőssége van Karácsony Gergelynek is, aki „a ciklus végén kettő darab járatot tud beírni a vonatkozó posztjába, ahol öt év alatt sikerült lehetővé tenni a bankkártyás fizetést.”

Ha Tarlós István nem rúgja ki Vitézy Dávidot, ma lenne e-jegyrendszer. Ebben is egyetértünk vélhetően Karácsony Gergellyel, mert mi másért kérhette volna fel a ciklusa elején a BKK vezetésére

– fejtette ki Ungár Péter. 

Vitézy Dávid szerint Karácsony Gergely „kétségbeesetten″ próbálkozik

A volt közlekedési államtitkár szerint Karácsony Gergely „kétségbeesetten próbálja az ügyet úgy beállítani, mintha az eredeti szerződéses döntés, és nem épp a BKK-ból való kirúgásom, a csapatom félreállítása és a szerződés 2015 utáni, a BKK számára igencsak előnytelen módosításai vezettek volna a projekt bukásához.”

Hozzátette, érti a főpolgármester erőlködését, mivel szerinte Karácsony Gergely úgy érezheti, hogy a ciklus végéhez közeledve másra kell kennie a felelősséget. Felidézte, a főpolgármesternek „öt év alatt se sikerült előrelépnie a papíralapú jegyek és bérletek teljes körű digitalizációja és a bankkártyás fizetési lehetőség teljes hálózati kiterjesztése terén – pedig 2020-ban még a ciklus végéig ígérte mindezt.”

Elindult a vita a főpolgármesteri versenyben?

Mint írtuk, az LMP bejelentése szerint Vitézy Dáviddal is tárgyalnak a főpolgármester-jelöltségről. Habár a volt közlekedési államtitkár még nem erősítette meg az indulását, egy januári kutatás szerint máris 16 százalékon áll a főpolgármesteri versenyben.

Vitézy Dávid rendszeresen bírálja a fővárosi vezetést. Nemrég az reklámplakátokkal kapcsolatban azt javasolta Karácsony Gergelynek, hogy „hangzatos videók, teátrális gesztusok és jogászkodás″ helyett inkább gyakorlati eszközökkel lépjen fel az ügyben. 

A volt közlekedési államtitkár legutóbb Budapest első számú problémáját is megnevezte. Véleménye szerint a főváros belefullad az autóáradatba, ezért úgy véli, hogy javítani kellene a fővárosban és környékén a közlekedést.