Vitézy Dávid: Azt is vegyük észre, ha a főváros árusítja a családi ezüstöt

2024.03.09. 13:44
A volt közlekedési államtitkár szerint a fővárosi önkormányzat tulajdonában lévő kelenföldi kollégium épületének kiárusítása nem sokban különbözik a kormány által Rákosrendezőre tervezett maxi-Dubaj-projekttől. Vitézy Dávid szerint vissza kellene vonni a pályázatot, vagy bérlakásokat építeni a helyén irodaház helyett.

A Fővárosi Önkormányzat árusítja a kelenföldi kollégium régóta üresen álló épületét, amely jelenleg egy tízemeletes reklámoszlopként funkcionál – írta Vitézy Dávid volt közlekedési államtitkár pár nappal ezelőtt.

Szerinte „teátrális gesztusok és jogászkodás” helyett gyakorlati fellépésre lenne szükség Karácsony Gergely főpolgármestertől, aki Facebook-posztban akadt ki a belvárost elborító, illegális óriáshirdetések miatt.

A Vitézy Dávid posztjában mutatott kollégium épületében mégsem az fogta meg az embereket, hogy egy tízemeletes reklám lóg az oldalán, hanem az, hogy a tetején kint van az „eladó” tábla.

Vitézy Dávid szerint április 18-ig várják az ajánlatokat az épületre, amelynek a hirdetése szerint a „kerületi építési szabályzat (…) különlegesen szélesre tárja az ingatlanon megvalósítható rendeltetések körét, ipari-logisztikai rendeltetések kivételével gyakorlatilag bármilyen más funkció megvalósítását lehetővé teszi”.

Valóban felmerül a kérdés: miért árusítja ki itt ezt a területet bármiféle szociális vagy hasznosítási szempont érvényesítése nélkül a főváros vezetése?

– teszi fel a kérdést Vitézy Dávid a posztjában.

Szerinte ez egyáltalán nem különbözik a Fővárosi Önkormányzat által is kritizált Maxi-Dubaj-projekttől. Vitézy Dávid úgy látja: simán elő lehetne írni, hogy mi épülhet a kollégium helyén, úgy is lehetne ingatlanfejlesztőt találni rá. 

Lehetne kollégium továbbra is, vagy bérlakások megfizethető áron, esetleg szolgálati lakások ápolók, orvosok, szociális dolgozók részére.

Vitézy Dávid szerint „ha a kormányt joggal kritizáljuk, mert arab befektetőknek kiárusítja a város aranytartalékát Rákosrendezőn, azt is vegyük észre, amikor épp a főváros árusítja ki a családi ezüstöt Kelenföldön”.

A volt államtitkár szerint nem kellene eladni az ilyen ingatlanokat egy újabb irodaház kedvéért, úgyhogy javasolja a Fővárosi Önkormányzatnak, hogy vonja vissza a pályázatot.