Völner Pál nyugodtan megy a tárgyalásokra

ZS 7215
2024.03.12. 08:51
Az elmúlt évek legnagyobb korrupciós botrányában érintett volt igazságügyi államtitkár azt állítja, hogy nem követett el bűncselekményt, ezért nyugodtan megy a tárgyalásokra. Úgy véli, hogy a tények nem támasztják alá a vádiratban foglaltakat.

„Nem követtem el bűncselekményt, így nyugodtan megyek a tárgyalásokra. Úgy látom, mind tisztább, hogy a nyomozás során a sajtónak kiszivárogtatott anyag alapján felállított hamis koncepció egyre gyengébb lábakon áll, és a tények a személyemmel kapcsolatban nem támasztják alá a vádiratban foglaltakat. Azt is mondhatnám, a hamis koncepciós nyomozati szakaszt egy rehabilitációs bírósági szakasz váltotta fel, ahol még az ügyészség koronatanúja is kijelentette, hogy soha nem látott olyat, hogy én pénzt vettem volna át, a többi tanú még egyértelműbben cáfolta a személyemmel kapcsolatos vádakat. Összességében jó irányba halad az ügy, de fontos mondandóim vannak még, amelyekről eddig nem beszéltem” – mondta a Blikknek adott interjújában Völner Pál, az igazságügyi tárca volt államtitkára, aki az elmúlt évek legnagyobb korrupciós botrányának egyik vádlottja. 

Az interjúban többek között arról is beszélt, hogy 

  • az ellene zajló eljárás részeként zaklatták a családtagjait, zárolták a fizetésüket, tízéves gépjárműveket és olyan vagyonelemeket zároltak náluk, amelyek eredete minden esetben jogszerű és igazolható.
  • Hibázhatott a munkája során, de minden esetben a törvényeket betartva, tisztességesen járt el, semmilyen bűncselekményt nem követett el.
  • „Nemcsak Schadl Györggyel, más jogász hivatásrendi vezetőkkel is rendszeresen találkoztam. Van, aki személyes barátom, még síelni is voltam vele együtt.”
  • A Schadl Györggyel folytatott beszélgetések lehallgatása és nyilvánosságra hozatala törvénytelen volt.

A legnagyobb korrupciós botrány

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy az elmúlt évek legnagyobb korrupciós botránya, a Schadl–Völner-ügy. A két fő érintett Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar egykori elnöke és Völner Pál, az igazságügyi tárca korábbi államtitkára – tagadják bűnösségüket, a tárgyalások jelenleg is folyamatban vannak.

A vádirat szerint az elsőrendű vádlott, Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar korábbi elnöke 2018 májusa előtt korrupciós kapcsolatot alakított ki a másodrendű vádlottal, Völner Pál egykori igazságügyi államtitkárral. Ennek keretében Schadl jogtalan előnyként rendszeresen készpénzt – 2021 júliusáig 2–5 millió forintot, összesen legalább 83 millió forintot – adott a politikusnak, aki ezért az államtitkári és miniszterhelyettesi pozíciójából eredő befolyását az őt vesztegető személy érdekeinek megfelelően gyakorolta.

Schadl hét társával megállapodott abban, hogy önálló bírósági végrehajtói kinevezést kapnak, amiért cserébe a végrehajtói irodájuk működéséből őket illető osztalékot részben vagy teljes egészében visszakérte tőlük. Schadl több mint 924 millió forint illegális jövedelemre tett szert. A Központi Nyomozó Főügyészség indítványozta, hogy

A BÍRÓSÁG ÍTÉLJE SCHADL GYÖRGYÖT TÍZ ÉV, MÍG VÖLNER PÁLT NYOLC ÉV BÖRTÖNBÜNTETÉSRE, 200, ILLETVE 25 MILLIÓ FORINT PÉNZBÜNTETÉSRE,

továbbá mindkettőjüket tíz év közügyektől eltiltásra, jogi egyetemi végzettséghez kötött foglalkozástól végleges hatályú eltiltásra, és rendeljen el velük szemben vagyonelkobzást a jogtalan gazdagodásuk erejéig. A vádirat a 22 terhelt egyéb – korrupciós, gazdasági és vagyon elleni – bűncselekményeit is tartalmazza.

(Borítókép: Völner Pál 20214. január 11-én. Fotó: Szollár Zsófi / Index)