A MÁV tisztázta a maxi-Dubaj előkészítése körül kialakult helyzetet

2024.03.13. 18:16
Az érintett bérlők által ismert és elfogadott, írásos szerződésbe foglalt feltételek szerint folyik a rákosrendezői terület előkészítése – tájékoztatta a MÁV szerdán az MTI-t.

Mindössze harminc napot kaptak a kiköltözésre azok a családok, amelyek a zuglói Tatai út környékén lévő MÁV-telep szolgálati lakásait bérlik – írtuk korábbi cikkünkben.

A MÁV közleményében felidézték, hogy a vasúttársaság csaknem egy hónappal ezelőtt értesítette az érintetteket, hogy elindították a mintegy 65 bérleti és egyéb használatot biztosító szerződés megszüntetését, a hátrahagyott vagy engedély nélkül felhúzott ingatlanok jogcím nélküli használóit pedig felszólították a terület elhagyására.

A MÁV a jogszerű folyamat mellett is igyekszik minden segítséget megadni ahhoz, hogy korábbi, törvényes bérlői alternatív bérleti, lakhatási lehetőséghez jussanak – hangsúlyozták. A folyamatban a lakók egy része már elfogadta a felajánlott csereingatlant, több mint egy tucatnyian pedig jelenleg is részt vesznek az egyeztetési folyamatban.

A rákosrendezői területen hamarosan megkezdődnek azok a munkafolyamatok, amelyek során illetéktelenek helyszínen tartózkodása nemcsak tilos, de esetenként veszélyes is. Ezért a területen a következő időszakban nem lehet majd életvitelszerűen tartózkodni vagy ott kereskedelmi tevékenységet folytatni, azaz a kiürítést jelentős részben biztonsági szempontok indokolják, a vasúttársaságnak nincs mérlegelési lehetősége 

– tették hozzá.

„A vasúttársaság a kiürítési eljárások során nemcsak a jogszabályok maradéktalan betartásával, hanem a lehető legnagyobb méltányossággal igyekszik eljárni, így lehetőségeihez mérten segít a lakásbérlők számára az alkalmas alternatív bérleti, illetve lakhatási lehetőségek beazonosításában, illetve a megfelelő jogi, pénzügyi megoldások megtalálásában” – fogalmazott közleményében a MÁV. Az egyeztetési folyamatban való részvétel minden, a területet a kiürítésig törvényesen használó magánszemély és vállalkozás számára biztosított.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Thani bin Ahmed Al Zeyoudi, az Egyesült Arab Emírségek külkereskedelmi államminisztere Budapesten szerdán aláírták a maxi-Dubajról szóló szerződést.