Navalnij özvegye is üzen a magyaroknak március 15-én

2024.03.14. 20:27
Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere, civilek és diákok szervezeteivel közös rendezvényén Julia Navalnija üzenete is hallható lesz.

Budapest Köztársaság címmel ünnepi nagygyűlést tart a Fővárosi Önkormányzat civil és diákszervezetekkel közösen, az Országos Közös Akarat, az Egységes Diákfront, a Fridays for Future Magyarország és az ADOM Diákmozgalom közreműködésével a Szabad sajtó úton március 15-én, 17 órától.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere ünnepi beszéde előtt Julia Navalnija , Alekszej Navalnij özvegye is elmondja üzenetét a civilek és Budapest közös rendezvényén.

„Mi itt az igazat mondjuk” – Youtube-közvetítései, tényfeltáró videói, bátor kiállásai végén gyakran köszönt el ezzel a mondattal Alekszej Navalnij. Az ember, aki a hazugság, a bosszú és az erőszak rendszerével, és annak zsarnokával szemben a jog, a tények és az erkölcsi igazságok védelmében vette fel a harcot. Aki megmutatta, hogy még azok is, akiknek nincs hatalmuk, képesek megváltoztatni a világot. „Ne adjátok föl, soha ne adjátok föl!” – ezt válaszolta arra a kérdésre, mi lenne az üzenete, ha megölné a zsarnok – áll a Főpolgármesteri Hivatal közleményében.

Idén ismét mozgalmas március 15-e lesz

Orbán Viktor egy mozgósító erejű beszédre készül; Magyar Péter szintén beszédet mond és zászlóbontást ígér; a Mi Hazánk a szokásos módon a Pilvax közben gyülekezik majd, továbbá számos párt tart még kisebb sajtóeseményeket, megemlékezéseket.

Az ellenzéki pártok által szervezett ünnepi rendezvényekről a PegaPoll vezető elemzője kifejtette: a fő üzenetük a lázadás, az európai szolidaritás, a hatalommal szembeni ellenerő felmutatása lehet. Utóbbihoz azonban nem elég gyújtó hangú beszédeket tartani, hanem fizikailag is erőt kell demonstrálni a tér megtöltésével.

Az elemző úgy véli, hogy a miniszterelnök legfőbb retorikai célja – a harci kedvet növelendő – a minél élesebb kontraszt felvázolása lehet saját és politikai ellenfeleinek törekvései között, miközben a szervezők nyilvánvalóan a számháborút is meg kívánják nyerni, az ellenzéki rendezvényekhez képest grandiózusabb külsőségekben, jóval nagyobb tömeget megmozgatva.