Sulyok Tamás munkához látott, máris felmentett két államtitkárt

D  YT20200805002
2024.03.14. 08:35
Az államfő felmentett két államtitkárt: Kovács József és Papp Károly a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkári pozíciójából távozik, azonban Farkas Örs, aki nemrégiben Varga Judit mandátumát is megszerezte, most helyettes államtitkári posztból államtitkárrá lép elő a Rogán Antal által vezetett tárcán belül.

Sulyok Tamás felmentett két államtitkárt, előléptette azonban Farkas Örsöt – derül ki a Magyar Közlöny szerdán megjelent 2024. évi 32. számából. Az Index korábbi cikkében megírtuk, hogy a birtokunkba került információk szerint Farkas Örs helyettes államtitkárból államtitkár lesz a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő területen.

A Magyar Közlönyben megjelent Sulyok Tamás köztársasági elnök határozata.

Az államfő Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára felmentette Kovács Józsefet és Papp Károlyt, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkárait megbízatásuk alól, a Rogán Antal által vezetett tárca új államtitkárává Farkas Örsöt nevezte ki március 14-i hatállyal.

Eddig Farkas Örs a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő helyettes államtitkár volt, megüresedett posztjára – a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter javaslatára – Orbán Viktor Márvány Miklóst nevezte ki.

Ahogy arról az Index is beszámolt, a múlt héten megjelent a kormányhatározat a miniszterelnök új, stratégiai tanácsadó testületéről: Orbán Viktor a most felmentett Kovács József nemzeti információs államtitkárt és Papp Károly polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő államtitkárt kérte fel, hogy legyenek a testület tagjai.

A Nemzeti Választási Bizottság március 12-i ülésén született döntés a Varga Judit lemondása után megüresedett mandátum kiadásáról. A Fidesz–KDNP Farkas Örsöt jelölte a képviselői helyre, aki a 2022-es országgyűlési választásokon a lista 162. helyén állt.

Farkas Örs a kormány oldalán elérhető életrajza szerint dolgozott többek között a MÁV Vagyonkezelő Zrt.-nél bérbeadási igazgatóként, az MFB Ingatlanfejlesztő Zrt.-nél ingatlanhasznosítási igazgatóként, valamint a Józsefvárosi Gazdálkodási Központnál vagyongazdálkodási igazgatóként. A Miniszterelnöki Kabinetirodánál tevékenykedett a kormányzati tájékoztatásért felelős miniszteri biztosként 2020 és 2022 között, azóta pedig helyettes államtitkár volt.

(Borítókép: Farkas Örs 2020. augusztus 5-én. Fotó: Illyés Tibor / MTI)