Tömött sorokban állnak a budapesti orosz nagykövetségnél a szavazók – vagy a demonstrálók?

DSC9994
2024.03.17. 15:00
Hosszú sorok állnak a budapesti Orosz Kulturális Központ előtt vasárnap kora délután, ahol szavazni lehet az orosz elnökválasztásokon, ugyanakkor az orosz ellenzék délre hirdette meg a „Délben Putyin ellen” akciót, amelynek lényege, hogy mindenki, aki Putyin ellen foglal állást, egyszerre, azonos napon, azonos időben jelenik meg a szavazófülkék előtt.

Bendarzsevszkij Anton külpolitikai és biztonságpolitikai szakértő a közösségi oldalán arról számolt be, hogy hosszú, tömött sorokban állnak a szavazók a budapesti Orosz Kulturális Központ épülete előtt az Andrássy úton, ahol voksolni lehet az orosz elnökválasztásokon.

Mint írta, az orosz ellenzék vasárnap 12:00-ra hirdette meg a „Délben Putyin ellen” akciót, amelynek lényege, hogy mindenki, aki Putyin ellen foglal állást, egyszerre, azonos napon, azonos időben jelenik meg a szavazófülkék előtt.

Ez maradt az egyetlen lehetséges módja az orosz hatalommal szembeni tiltakozásnak. A képeket a feleségem készítette valamikor 13 óra környékén. Többórás várakozási idő van, de szépen süt a nap. Oroszországban délben ugyanilyen, tömeges sorokat mutató fotókat lehet látni

– olvasható a bejegyzésben.

Nem véletlen: demonstrációt tartanak

Úgy tudjuk, már többórás a várakozási idő, és a sor becslésünk szerint fél kilométeresre is duzzadhatott dél óta. A helyszínen több szavazásra váró embert is megkérdeztünk, és bár vonakodva, de válaszoltak, szigorúan név nélkül.

Először egy sor elején álló középkorú férfit kérdeztünk arról, hogy mióta áll sorban. Elmondta, hogy délre érkezett, az időpont kiválasztása pedig nem véletlen: demonstrációt tartanak, így mutatják meg, hogy szembemennek az orosz kormánnyal.

Ez az egyetlen módja, hogy hallassuk a hangunkat

– mondta a neve elhallgatását kérő orosz középkorú nő, aki a háború kitörésekor döntött úgy, hogy Magyarországot választja. Habár azelőtt tanárként dolgozott, nálunk egy multicégnél helyezkedett el, aminek egyszerű oka van: „Magyarországon siralmas a tanárok fizetése.”

Arról is kérdeztük, hogy szerinte van-e értelme a szavazásnak a transzparencia hiányáról szóló híresztelések árnyékában. Nem fél-e attól, hogy elcsalják az egészet?

Reménytelen a helyzet, nem lehet a jelenlegi kormányt elmozdítani, és ebben párhuzamot látok Magyarországgal, Orbán rendszerével

– fogalmazott. Megjegyezte, a többség valóban azért van itt, hogy ezzel jelképesen üzenetet küldjön, abban kevesen hisznek, hogy tényleges változásokat hoz ez a szavazás.

Délután 16 óra magasságában már fogy a sor. Egyszerre 6-7 embert engednek be szavazni.

A sorból két harmincas éveiben járó férfit kérdeztünk a szavazásról, és hogy mit gondolnak arról: változást hozhat vagy éppen nem történik semmi?

– Nem szeretnénk semmi olyat mondani, amiről beazonosíthatók lennénk.

– De teljesen anonimitást biztosítunk.

– Uram, látom, nem érti, hogy ez ránk nézve milyen veszélyes.

– Miért veszélyes, milyen következményei lehetnek?

– Utánunk nyúlhatnak, megbüntethetnek, és ki tudja még, mi jöhet...

Ezen a ponton nem is firtattuk tovább, elmondták, hogy nem tervezik a visszatérést Oroszországba, és már hosszú évek óta Magyarországon élnek, jóval a háború kitörése előtt érkeztek. Köszönik szépen, jól vannak, és nem bonyolítanák az életüket azzal, hogy véletlen olyat mondanak nekünk, amit nem kellene.

Navalnij utolsó kívánsága

Több ezren jelentek meg vasárnap Oroszország-szerte a szavazóhelyiségekben, hogy részt vegyenek az orosz ellenzék szerint békés, de szimbolikus politikai tiltakozásban Vlagyimir Putyin elnök újraválasztása ellen – írja a Reuters.

A „Délben Putyin ellen” elnevezésű akció keretében a Kreml vezetője ellen állást foglaló oroszok délben elmentek a helyi szavazóhelyiségbe, hogy tiltakozásul hibásan töltsék ki szavazólapjukat, vagy a várhatóan elsöprő győzelmet arató Putyin ellen induló három jelölt egyikére szavazzanak.

Mások megfogadták, hogy a múlt hónapban elhunyt néhai ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij nevét írják a szavazólapjukra. Navalnij szövetségesei a közösségi médiában videókat osztottak meg arról, hogy délben Oroszország különböző szavazóhelyiségeinél sorban álltak az emberek, akik szerintük békésen tiltakoztak.

Navalnij halála előtt az ügyvédei által közvetített üzenetében támogatta az akciót, amelyet a Novaja Gazeta című független lap „Navalnij politikai végrendeletének” nevezett.

Berlinben is tüntetnek

Julija Navalnaja, a börtönben meghalt Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus özvegye is részt vett a Vlagyimir Putyin orosz elnök elleni, vasárnap délben rendezett tüntetésen Berlinben – számolt be az MTI.

Navalnij csapatának Telegram-oldalán közzétett felvételen látható, hogy Navalnaja Kira Jarmis, a néhai orosz ellenzéki politikus szóvivőjének társaságában mutatkozott a berlini orosz nagykövetség előtt tartott megmozduláson. A videóhoz csatolva „Délben Putyin ellen” felirat volt olvasható, amely mottóval az orosz elnökválasztás elleni tüntetéseket is szervezte az ellenzék.

A német fővárosban tartott megmozduláson rendőrségi adatok szerint mintegy 800 ember vett részt. A tüntetők egyebek között azt skandálták, hogy „Győzelem Ukrajnának! Szabadságot Oroszországnak!” és „Navalnij Oroszország hőse”, valamint „Putyin törvénytelen”. Sokan fehér-kék-fehér zászlókat lengettek, ami „a szabad Oroszországot” hivatott jelképezni a tiltakozás résztvevői szerint.

Közvetlenül a megmozdulás mellett mintegy kétezren várakoztak a nagykövetség épülete előtt, hogy leadhassák szavazatukat. Az X-en közzétett felvételeken látható volt, hogy Navalnaja és Mihail Hodorkovszkij emigrációban élő orosz ellenzéki üzletember is beállt a sorba.

(Borítókép: Tövissi Bence / Index)