Új fonódó villamos jöhet Budapesten, Karácsony Gergely is megszólalt

2024.03.19. 15:25
Karácsony Gergely főpolgármester közösségi oldalán reagált a BKK bejelentésére, miszerint új fonódó villamoshálózatot terveznek kialakítani Budapesten.

A 444 számolt be róla, hogy a BKK keddi sajtótájékoztatóján bejelentették egy újabb fonódó villamosvonal kialakítását Budapesten. Ennek érdekében visszaépítik a vágányokat a Váci úton és a Bajcsy-Zsilinszky úton, összekötve a most a Lehel térig közlekedő észak-pesti 12-es és 14-es, valamint a Deák térig közlekedő dél-budai 47-49-es villamosokat. 

A BKK szerint ezzel az észak-pesti térségből 3-6 perccel hamarabb lehet majd eljutni Nyugati térhez, és napi kétezer autóval kevesebb lesz a városban.

Karácsony Gergely a bejelentés után nem sokkal megjelent Facebook-bejegyzésében leírta, bízik benne, hogy a fejlesztés hatására több ezer autóval közlekedő ember tud a közösségi közlekedésre váltani.

„A kisebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően évente akár 100 tonnával kevesebb szén-dioxid kerülhet a levegőbe Budapesten. A cél, amiért minden nap dolgozunk, egy élhető Budapest, amely nincs gyors, vonzó és utasbarát közösségi közlekedés nélkül” – olvasható a főpolgármester posztjában, melyben azt is hozzátette, hogy a beruházás előkészítése és tervezése uniós támogatásból valósulhat meg.

Mint írtuk, Karácsony Gergely elsőként reagált a hírre, hogy kedden hivatalosan is bejelentette Vitézy Dávid volt közlekedési államtitkár, hogy indul a főpolgármester-választáson.

A budapesti főpolgármester azt írta:

Főpolgármesterré választásom után szakmai feladatra kértem fel Vitézy Dávidot. Azt mondta, nem tudja vállalni, mert nem engedte meg neki Orbán Viktor, és ő nem szeretne olyan katona lenni, aki Észak-Koreából menekül Dél-Koreába, de hátulról lelövik az övéi. Szakmai feladatra nem engedték, most politikaira küldik. Sebaj. A szabad Budapest a menekülőket befogadja, a betolakodókat legyőzi

– írta posztjában a főpolgármester.