Szujó Zoltán a tragikus ralibalesetről: a nézők tiltott helyen álltak, többször is figyelmeztették őket

2024.03.25. 19:06
Szujó Zoltán, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség elnöke a vasárnap a Nyerges Rallyn történt, több halálos áldozatot követelő balesettel kapcsolatban közölte: a nézők nem állhattak volna azon a területen, ahol voltak, és többször is figyelmeztették őket. Hozzátette, hogy szerinte alapjaiban kell újragondolni a magyarországi raliversenyek lebonyolítását.

A vasárnap kora délután történt balesetről először ebben a cikkünkben számoltunk be. Nem sokkal később a baleset helyszínére is eljutottunk.

A rendőrség azóta közölte, hogy megindult a büntetőeljárás, és az is kiderült, hogy a rali szervezőjét egyszer már elítélték egy másik baleset miatt.

Szujó Zoltán hétfőn a HírTV-nek nyilatkozott az esetről. A Magyar Nemzeti Autósport Szövetség elnöke közölte:

Nem lehettek volna nézők azon a területen, ahol a baleset történt. erre többször is figyelmeztették őket, mégis visszamentek oda.

„Azonnal belső vizsgálatot rendeltem el, miközben fontos tudni, hogy a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség mint országos sportági szakszövetség a verseny rendezésében nem érintett. A mi feladatunk az, hogy ellenőrizzük, hogy egy versenyt biztonságosan le lehet-e a bonyolítani” – mondta Szujó Zoltán a HírTV-nek. Hozzátette azt is:

Amit a rendőrség is megerősített, hogy sajnos a tragédia az a nézők elől elzárt helyen történt. Táblával és szalaggal jelölték a rendezők azt a területet, ahova nem szabad a szurkolóknak állni. Többszöri figyelmeztetés ellenére a szurkolók sajnos visszamentek erre a területre.

Szujó Zoltán azt is megjegyezte, hogy a verseny biztonsági terve teljesen rendben volt, de a történtek fényében alapjaiban kell újragondolni a magyarországi raliversenyek szervezését és lebonyolítását.

Borbély Zoltán közlekedési jogász (szintén a HírTV-nek) azt mondta: nem egyértelmű, hogy ilyenkor ki a felelős, és mivel fiatalkorúak is vannak a sérültek közt, ezért még a szülők felelőssége, konkrétan a kiskorú veszélyeztetése (vagy a gondatlan emberölés) sem zárható ki.