Schiffer András a Magyar–Varga-ügyről: Családi drámának, valóságshow-nak vagyunk a részesei

DSC7154
2024.03.27. 17:07
Schiffer András ügyvéd, az LMP alapítója is kifejtette a véleményét a Magyar Péter által nyilvánosságra hozott hangfelvételről, amelyen a jogász volt felesége, Varga Judit egykori igazságügyi miniszter a Völner–Schadl-ügyről beszél.

Schiffer András a Hír TV Napi Aktuális című műsorában beszélt arról, hogy még nem hallotta, de már kedve sincs ahhoz, hogy lejátssza Magyar Péter hangfelvételét, mivel számára bőven elég volt az, amit a témában elolvasott.

Az ügyvéd úgy látja, hogy Magyar Péter és Varga Judit ügye egy „szomorú családi dráma”, ami nem tartozik az emberekre. Megjegyezte, hogy miközben a magántörténetek nyilvánosságot kapnak, a közfontosságú témákról nem esik szó. Ehelyett szerinte

„EGY RENDKÍVÜL KELLEMETLEN MAGÁNDRÁMÁNAK, VALÓSÁGSHOW-NAK VAGYUNK A RÉSZESEI".

Hozzátette, hogy jó lenne nyílt megbeszélést folytatni más témákban. Példaként említette az ügyészség szerepét az államéletben, az „elmebeteg akkumulátorstratégiát”, a vendégmunkások özönlését, és a munkavállalói jogok csorbítását is.

Az Elios-ügy súlyosabb botránya volt a kormánynak

Schiffer András kifejtette, hogy Magyar Péter hangfelvételben vannak olyan elemek, ami egy „normálisan működő demokráciában komoly következményekért kiáltanának”. Véleménye szerint az igazságügyi tárcától is meg kellene kérdezni, illetve kivizsgálni, hogy miért jártak az ügyészségre. Mint mondta, ha a kormányzati szerv munkatársai valóban ott jártak, úgy bűncselekmény gyanúja is felmerülhet.

Az ügyvéd arra is kitért, hogy az egész Völner–Schadl-ügy rendszerszintű kérdéseket vet fel az igazságszolgáltatással és a végrehajtási rendszerrel kapcsolatban.

Schiffer András hozzátette, hogy Magyar Péter erkölcsileg megkérdőjelezhető körülmények között készített hangfelvételt, de ha „tényleg ez a legsúlyosabb ügy, akkor elég sokáig fog maradni ez a kormány, ami nem feltétlenül jó hír az ország fejlődése szempontjából”. Az ügyvéd szerint volt már ennél súlyosabb ügye is a kormánynak, példaként említette az Elios-ügyet.

Megjegyezte, problémásnak tartja, hogy szabályozatlan az igazságszolgáltatás nyilvánossága, és nincs tisztázva, hogy milyen ügyekben kötelező az emberek tájékoztatása. Mint mondta, az igazságszolgáltatásba vetett hitet rontja, ha bizonyos nyomozati anyagok a szerkesztőségeknél landolnak.

Ahogy az Index beszámolt róla, Magyar Péter kedden újra az ügyészségen járt, és nyilvánosságra hozta az általa korábban ígért hangfelvételt, amelyben volt feleségével beszélget. A hangfelvétel leiratát ide kattintva olvashatja el. Több személyt név szerint említenek a beszélgetésben, róluk itt írtunk részletesebben. Magyar Péter kedd estére tüntetést hirdetett, emellett már készül az idei európai parlamenti választáson történő indulására is.

A hangfelvételről jogászokat is kérdeztünk, véleményüket itt találja. A Központi Nyomozó Főügyészség közleményben reagált a Magyar Péter által nyilvánosságra hozott hangfelvételre, amelyet itt olvashat el.

(Borítókép: Magyar Péter és Varga Judit Tusnádfürdőn 2022. július 23-án. Fotó: Kaszás Tamás / Index)