Átrendeződést hozhat a luxusingatlanpiacon a rákosrendezői ingatlanberuházás 

2024.03.28. 15:41
A rákosrendezői „mini-” vagy „maxi-Dubajként” emlegetett beruházás átrendeződést hozhat az ingatlanpiacon, ráadásul nemcsak a XIV. kerület, hanem a pályaudvarral közvetlenül határos XIII. kerület ingatlanpiacára, továbbá a közeli IV., XV. kerületi ingatlanárakra is hatással lehet a beruházás.

A luxusingatlanpiacon hozhat átrendeződést a rákosrendezői ingatlanberuházás – áll az OTP Otthon sajtóközleményében.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium január 11-én jelentette be, hogy Magyarország és az Egyesült Arab Emirátusok megállapodott egymással, hogy a XIV. kerületben található Rákosrendező pályaudvaron a kormány rendezi a környék infrastruktúráját, míg az Egyesült Arab Emírségek Magyarországon szinte példátlan mértékű ingatlanberuházást hajt végre.

A 130 hektáros – jelenleg elhanyagolt – területen bevásárló- és szórakoztatóközpont, parkok, irodák, szolgáltatások sora és lakóingatlanok épülhetnek majd, ami a mostani piaci és lakhatási viszonyokra jelentős hatással lehet.

A kormány és az Egyesült Arab Emírségek megállapodása értelmében rendbe hozzák és teljesen felújítják a Rákosrendező pályaudvar környékét, ezáltal egy új városközpont jöhet létre a fővárosban, bevásárlóközpontokkal és lakóingatlanokkal.

A beruházás jelentős hatással lehet nem csupán a XIV. kerület, hanem a közvetlenül vele határos szomszédos kerületek ingatlanpiacára is – olvasható a sajtóközleményben. A fejlesztések hatására megemelkedhetnek az ingatlanárak is.

Az otpotthon.hu adatai szerint a XIV. kerületben egy átlagos lakás négyzetméterára éppen átlépte az egymillió forintot. De nemcsak a XIV. kerület, hanem a pályaudvarral közvetlenül határos XIII. kerület ingatlanpiacára, továbbá a közeli IV., XV. kerületi ingatlanárakra is hatással lehet a beruházás.

Az otpotthon.hu adatai szerint már jelenleg is fokozott az érdeklődés ezekben a kerületekben, sőt a kerületek közül a legtöbben Újpesten, a harmadik legtöbbet a XIII. kerületben keresnek lakást, a hetedik legnépszerűbb célpont pedig a XIV. kerület.

„Ezek tehát jelenleg is népszerű kerületek a Budapesten lakást keresők körében” – nyilatkozta Lipták Zsuzsa, az otpotthon.hu ügyvezetője. „A beruházás további vonzerőt jelenthet” – tette hozzá.  

Nemcsak az átlagos lakások piacát befolyásolhatja a beruházás, hanem a luxusingatlanok piacára is hatással lehet.

Az Emírség által a projektre kijelölt gazdasági társaságot a hírek szerint az a Mohamed Alabbar vezeti majd, akinek világszerte találhatók luxusingatlan-beruházásai, mint például az Egyesült Államokban, Egyiptomban, Törökországban, Szaúd-Arábiában, Indiában, illetve Marokkóban. A nemzetközi szintéren már bizonyított, prémium színvonalú lakásokkal tovább növekedhet a magyarországi luxusingatlanpiac, amely a magyarországi ingatlanállomány közel egy százalékát teheti ki.

A luxusingatlan Magyarországon hivatalosan nem létező kategória, általában lokáció, felszereltség, alapanyag minősége és az egyedi, neves tervező által készített lakberendezés alapján értjük egy ingatlanra, hogy luxus – mondta Lipták Zsuzsa, az otpotthon.hu ügyvezetője, hozzátéve, hogy „ha az otpotthon.hu-n elérhető komfort kategóriákat nézzük, akkor több mint 730 luxus kategóriába eső eladó ház és több mint 640 lakás található a kínálatban, de a hirdetők nem mindig fordítanak figyelmet ennek a feltüntetésére.”

A prémium szempontoknak megfelelő ingatlanokat magasabb áron hirdetik, több mint másfélszer is magasabb lehet egy ilyen kategória hirdetési ára az átlagos árnál.  Az otpotthon.hu-n azokat a fővárosi lakásokat, amelyeknél feltüntették a luxus jelzőt, átlagosan 61 százalékkal magasabb négyzetméteráron hirdették, mint amennyit egy átlagos budapesti lakásért kérnek.

Luxuskínálat szempontjából Budapesten eddig nem a Rákosrendező által határolt kerületek voltak a legnépszerűbbek, hanem az I., az V., a XII. és a II., illetve a III. kerület. Az új projekt ezeket a kerületeket versenyhelyzetbe hozhatja, és az árakat is jelentősen befolyásolhatja.