Kiakadtak a pedagógus-szakszervezetek Orbán Viktor levele miatt

2024.03.30. 09:57
Orbán Viktor miniszterelnök a KRÉTA-rendszerben üzent a diákok szüleinek a közösségi közlekedésben bevezetett új tarifarendszerről. A Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint nyilvánvalóan politikai célra használja a kormány a rendszert az önkormányzati és az európai parlamenti választások előtt.

Amint arról mi is beszámoltunk, Orbán Viktor miniszterelnök a KRÉTA rendszerében üzent a diákok szüleinek a közösségi közlekedésben bevezetett új tarifarendszerről. Orbán a közlekedés „új időszámításának” nevezte a március 1-jével bevezetett új rendszert, amellyel a 14 év alattiak ingyen utazhatnak a tömegközlekedés járatain, de kedvezőbb helyzetbe kerülnek a fogyatékossággal és a tartós betegséggel élők, a közszféra dolgozói és a 14–25 év közötti fiatalok is.

Az Ön családja is a nyertese lesz az új rendszer bevezetésének

– írta a kormányfő.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője, Nagy Erzsébet szerint „ellentétes a köznevelési törvény szellemével, hogy a tájékoztatást egyenesen a miniszterelnök küldte.”

Nem értjük, hogy miért kellene egy politikusnak, miniszterelnöknek közvetlenül megszólítani a szülőket. Miért nem lehet egy olyan helyzet, hogy a szülők egyszerűen kapnak egy levelet az új tarifákról?

– tette fel a kérdést az ügyvivő.

Véleménye szerint Orbán Viktor ezt „nyilvánvalóan” azért teszi, hogy mindenki lássa, hogy „ez az ő intézkedése volt, az ő személyes gondoskodása”. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint nem az a baj, hogy tájékoztatást küldenek, hanem az, hogy ki írta alá. 

Nekem az a feltűnő, hogy miért Orbán Viktor aláírásával megy az önkormányzati és az európai parlamenti választások előtt

– mondta Totyik Tamás, a PSZ elnöke. Szerinte lehetne ez egy sima tájékoztatás vagy a Közlekedési Minisztérium aláírásával ellátott levél is. 

Nem ez volt az első alkalom, hogy a miniszterelnök a KRÉTA-rendszeren keresztül üzent a szülőknek:

  • tavaly decemberben azoknak írt, akiknek a gyerekei kaptak a Belügyminisztérium által kiosztott 140 ezer ingyen laptopból;
  • korábban állampapír vásárlására ösztönözték a szülőket a KRÉTÁN keresztül.

Az RTL szerint nemcsak ezen a rendszeren keresztül népszerűsíti a kormány az új tarifarendszert, hanem a Magyar Honvédség belső levelezőrendszerén keresztül is. A honvédségért és az oktatásért felelős Belügyminisztérium nem reagált a megkeresésünkre.