Matolcsy György olyat mondott a parlamentben, amiből újabb vita lehet

2024.04.08. 18:48
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke is ott volt az Országgyűlés hétfői ülésén, ahol az azonnali kérdések órájában válaszolt az egyik ellenzéki frakcióvezető kérdéseire.

Lukács László György két témában érdeklődött Matolcsy Györgynél a parlamentben. A Jobbik – Konzervatívok frakcióvezetőjének egyik kérdése az volt, hogy mi a véleménye a kormány gazdaságpolitikájáról, és arról, hogy „olcsó ázsiai migránsmunkásokat hoznak”. A másik arra vonatkozott, hogy „megérett-e az eltörlésre” az ötezer forintos iparkamarai hozzájárulás? Az ellenzéki politikus szerint egyre többen unták meg, hogy „Parragh László ötezer forintot kötelező hozzájárulásként elvesz a vállalkozásoktól, és ezért cserébe semmit nem kapnak”.

Matolcsy György válaszában először is tisztázta, hogy „nem lettem kamarai szakértő, annak ellenére, hogy a kamara elnöke már jegybanki szakértőként tekint magára”. A jegybankelnök ezután kifejtette, hogy vannak kötelező és önkéntes kamarák, utóbbiak jobban működnek az innováció és a szolgáltatások tekintetében, a maga részéről ezért szívsebben látna önkéntes kamarai rendszert.

Nem hiszem, hogy érdemes kötelező kamarai rendszerben olyan kamarát fenntartani, ahol a felmérések szerint a tagok 80-90 százaléka nem veszi igénybe a kamarai szolgáltatásokat

– fogalmazott Matolcsy György.

A jegybankelnök a munkaerőimportról úgy vélekedett, hogy egy munkaerőhiánnyal küzdő országban átmenetileg érdemes megfontolni a munkaerő behozatalát, de ez nem a jövő útja. A két témát összevonva rámutatott: a kamara segíthetné azt a szakképzést, amelynek köszönhetően nem lenne szükség vendégmunkásokra.

Lukács László György abban egyetértett a jegybankelnökkel, hogy a külföldi munkaerő nem megoldás Magyarországnak, helyette azon kell dolgozni, hogy a belső tartalékot használják. A Jobbik – Konzervatívok frakcióvezetője arra emlékeztetett, hogy népszavazási kezdeményezést indított a kötelező kamarai tagságról, jelenleg is gyűjtik az aláírásokat, a parlamentben és azon kívül is érdemi vitát szeretne a kérdésről, ahogy a „migránsmunkásokról” is.

Matolcsy György viszontválaszában újra jelezte, hogy jobb az önkéntes kamara, de példaként megemlítette Ausztriát is, ahol kötelező a tagság, mégis jól működik a kamara, egy könyvet is bemutatott, amelyben az osztrák kamara jövőbeli technológiákat ajánl az osztrák vállalatoknak.

Az Országgyűlés hétfői ülésén Orbán Viktor miniszterelnök is válaszolt az ellenzéki képviselőknek, erről itt olvashat. Polt Péter legfőbb ügyész sem hagyta ki az azonnali kérdések óráját, a Völner–Schadl-ügyben adott reakcióját erre találja.