Vádat emeltek egy férfi ellen, aki csalással indult a 2022-es választásokon Budapesten

2024.04.08. 19:23
A Fővárosi Főügyészség vádat emelt egy férfi ellen, aki a 2022-es országgyűlési választásokon úgy indult jelöltként, hogy ehhez hamis ajánlásokat használt fel.

A vádirat szerint a férfi a 2022. április 3-án tartott országgyűlési választáson egy budapesti választókerületben kívánt indulni. Ehhez 2022 februárjában átvette a nevére kiállított ajánlóíveket, amelyeken az induláshoz szükséges, legalább 500 érvényes ajánlást kellett összegyűjtenie – olvasható az ügyészség oldalán.

A férfi pár nap múlva leadott 99 darab, már kitöltött ajánlóívet több mint 700 aláírással annak érdekében, hogy az őt támogató párt jelöltjeként országgyűlési képviselőjelöltté nyilvánítsák. A választási bizottság az ajánlások alapján nyilvántartásba is vette, utólag azonban kiderült, hogy

52 aláírás nem a névtulajdonosoktól származik, ÉS 13, ajánlóként feltüntetett személy pedig már korábban elhunyt.

A férfi annak érdekében, hogy a választási bizottság az ajánlásokat érvényesnek fogadja el és ezáltal jelöltté válhasson, aláírásával valótlanul igazolta, hogy az íveken szereplő ajánlásokat személyesen ő gyűjtötte, és a felsorolt személyek ajánlása valós.

A hamis ajánlások nélkül a férfi nem rendelkezett volna a jelöltséghez szükséges 500 darab érvényes ajánlással. Végül a választáson leadott szavazatok kevesebb mint fél százalékát szerezte meg.

A Fővárosi Főügyészség a férfit hamis adatok feltüntetésével elkövetett választás rendje elleni bűntettel vádolja, és azt indítványozta, hogy vele szemben a bíróság tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésben pénzbüntetést szabjon ki. Mint megírtuk, a 2022-es országgyűlésiképviselő-választáson egy nő is csalással vált jelöltté.