Perre mehet a református lelkész, akit Magyar Péter rendezvénye után rúgtak ki

2024.04.10. 18:01
Tarr Zoltán református lelkész – akit azután rúgtak ki egy állami cégtől, hogy felszólalt Magyar Péter hétvégi rendezvényén – közölte, pert fontolgat a történtek miatt. Eközben az is kiderült, hogy a lelkész lehet Magyar Péterék egyik EP-képviselőjelöltje az idei választáson.

Először Magyar Péter számolt be arról kedden, hogy azonnali hatállyal elbocsátották munkahelyéről a demonstrációjuk egyik felszólalóját, Tarr Zoltánt. Magyar Péter akkor azt írta: „Minthogy Zoltán próbaidős alkalmazott volt egy állami technológiai cégnél, jogi aggályt aligha emelhetünk, de súlyos erkölcsi elveket sért és Alaptörvény-ellenes, ha valakit véleményéért és annak felvállalásáért utcára tesznek.”

Azóta Tarr Zoltán is nyilatkozott az elbocsátásával kapcsolatban, sőt Menczer Tamás volt külügyi államtitkár – aki nemrég a Fidesz kommunikációs igazgatója lett – is megszólalt az ügyről. Egy, a keddi bejegyzése alatt írt kommentben azt írta Tarr elbocsátásáról:

Miért kellene a kormánynak egy olyan emberben megbíznia, aki meg akarja buktatni?!

Most Tarr Zoltán mégis fontolgatja egy munkaügyi per indítását az őt menesztő Neumann Kft.-vel szemben. Erről a 444 értesült, amely azt írta:

Több, egymástól független jogász is azt mondta, hogy hiába volt próbaidőn Tarr Zoltán, a politikai véleménye miatt így sem rúghatták volna ki jogszerűen.

Mint megjegyzik, hétfőn még maga Tarr is úgy gondolta, az ügyben igazából nincs mit tennie, mivel kirúgásakor még hátra volt néhány nap a 3 hónapos próbaidejéből, ami alatt a munkaadó közismert módon nem köteles megindokolni az elbocsátást. Azóta viszont beszélt több jogásszal, akik elmondták neki: ez nem feltétlenül van így, és az említett szabályozást sokan félreértik. 

Ezért látják úgy, hogy érdemes lehet pert indítani

„Általános tévhit, hogy próbaidő alatt a munkaadó indoklás nélküli felmondása egyben azt is jelenti, hogy bármilyen indokból felmondhat a munkavállalónak, és nem kell erről számot adnia még a bíróságnak sem. A felmondási tilalmak és korlátozások ugyan valóban nem vonatkoznak a próbaidő alatti azonnali hatályú felmondásra, de ebben az esetben is meg kell tartani a rendeltetésszerű joggyakorlás és az egyenlő bánásmód követelményét” – magyarázta a lapnak Zádori Zsolt, a Magyar Helsinki Bizottság sajtómunkatársa.

Vagyis szakvéleményük szerint

az azonnali hatályú felmondás jogát nem lehet például megtorlásképpen vagy az egyenlő bánásmód követelményébe ütköző módon gyakorolni.

„Ennek teljesen gyakorlatias következményei vannak, például az, hogy az indoklás hiánya nem akadálya annak, hogy a munkavállaló az egyenlő bánásmód megsértésére hivatkozzon, és azt állítsa, hogy a munkaviszonyát például a politikai vagy más véleménye miatt szüntették meg.” A bíróság ilyenkor jogosult, sőt köteles annak vizsgálatára, hogy miért hozta meg a munkáltató a munkaviszonyt megszüntető döntését – hangzik a Magyar Helsinki Bizottság álláspontja. Hozzátették: ilyen esetben a bizonyítás arra irányul, hogy miért szüntették meg a felperes munkaviszonyát, és ezzel kapcsolatban szerintük Menczer Tamás el is árulta az okot.

Tarr Zoltán a 444-nek azt mondta, nemcsak a Helsinki Bizottságtól, hanem más, tőlük független jogi szakértők is azt mondták neki, hogy jogtalanul mondhattak fel neki. Emiatt fontolgatja a per elindítását.

EP-képviselőjelölt is lehet Tarr Zoltánból 

A református lelkész korábban Balog Zoltán volt református püspököt többször is nyíltan kritizálta azon szerepe miatt, amelyet Balog a kegyelmi ügyi botrányban játszott. 

Magyar Péternek pedig ingyen adta át a korábban általa alapított Legyél a változás! nevű egyesületet, amelyre Magyarnak a választáson való induláshoz lehet szüksége. Magyar Péter szombati tüntetésén többek közt arról beszélt: „Egészséges keresztény egyházak nélkül nincs egészséges társadalom. Gulyás Gergelytől származik ez az idézet. Igaza van. Beteg a magyar társadalom, ezért kiemelt felelősség terheli az egyházakat.”

Időközben, kedden az is kiderült, hogy Magyar Péter felajánlotta Tarr Zoltánnak azt, hogy legyen az EP-képviselőjelöltjük az idén júniusi választáson. Arról, hogy ezt vállalja-e, a 24.hu kérdezte meg Tarr Zoltánt, aki azt mondta:

még át kell gondolnia ezt.

A szombati szereplésével, illetve az azt követő kirúgásával és a felkéréssel kapcsolatban azt mondta, hogy szerinte „megérte” ez a felfordulás. Viszont azt is megjegyezte, hogy most nagyon gyorsan történnek vele az események.

„Olyan sebességgel pörögnek az események, hogy nem volt idő érdemben beszélnünk erről. Semmiféle politikai jövőképet nem egyeztettünk. Ez a hír is, miszerint EP-listára tenné a nevemet, pár órája került ki. Az egész ügy embrionális állapotban van. Kérek néhány napot felmérni, átgondolni a helyzetemet. Felbolydult az életem, tegnap óta épp nincs munkám, miközben el kell tartsam a családomat, keresem a hogyan továbbot, szakadok szét, intézem a társadalombiztosításomat, varrom el az ügyeimet, és nem olyan abszurdokkal foglalkozom, hogy Brüsszel melyik utcájában kéne laknom ahhoz, hogy az iskola közel legyen a gyerekeimnek. Komolyan mondom, hogy a politikai szerepvállalásról nem volt még módom elmélyülten gondolkodni. Felszínesen se nagyon” – fejtette ki Tarr Zoltán, hozzátéve: egyelőre nem készül politikai szerepere, de nem zárja ki azt, hogy ez megváltozhat.