Magyar Péter sörrel jelent meg a tüntetők között

ZS 3864
2024.04.06. 13:31 Módosítva: 2024.04.06. 15:45
„Nemzeti menet és demonstráció egy új Magyarországért” – ezzel a címmel hirdetett tüntetést szombat délutánra a fővárosba Magyar Péter. Az Index a helyszínről tudósított. A legfontosabb történéseket a cikk elején foglaltuk össze, részletes beszámolót az alatt találnak.

Véget ért a Magyar Péter által szervezett tüntetés Budapesten. A délután két órakor kezdődött demonstráció a Deák Ferenc térről indult, a tömeg a Kossuth térre érkezett délután három órakor.

  • A tüntetők egy Talpra, magyarok! Ne féljetek! feliratú molinó után haladtak, Magyar Péter az első sorból vezette az embereket.
  • A tüntetés házigazdája Péter Petra rádiós műsorvezető volt.
  • A felszólalók között volt Nagy Ervin színész, Keresztesi Péter civil, Nagy János polgármester, Tarr Zoltán református lelkész és Magyar Péter.
  • A felszólalások között Bálint András színész szavalt, és Rost Andrea operaénekes énekelt.
  • A tüntetés délután 5 óra után néhány perccel ért véget, a tüntetők lassan hagyták el a helyszínt.

19:45

A szombat délutáni eseményt követően Magyar Péter a sajtó képviselőinek rendelkezésére állt, így az Index stábja is feltehette a kérdéseit. A tüntetésről készült videós riportunkat olvasóink vasárnap reggel nézhetik majd meg.

18:50

Továbbra sem hagyta el a helyszínt Magyar Péter, a Smúz nevű helyen folytatja a beszélgetést a tüntetés több résztvevőjével, ahol ő maga is felbontott egy sört. A hely megtelt, az épület előtt többen is várakoznak.

17:30

A tüntetők lassan hagyják el a teret, Magyar Péter a színpadról a demonstrálók közé ment, sokan gyülekeznek körülötte. Talpra magyarok-matricát osztogatnak a tüntetők között, többek között olyat is, amelyen honlapjukra vezető QR-kód található – jelenti helyszíni tudósítónk.

17:15

Magyar Péter hosszan beszélt a gyermekvédelmi rendszerről. Úgy látja, ha egy gyermeket ártalom ér, nem számíthat valódi és gyors segítségre, ráadásul ha baj van, a „túlterhelt, sokszor megfélemlített” tanárok, nevelők nem tesznek feljelentést, ha mégis, hathatós eredmény nélkül. Magyar Péter szerint „a hatalmi elit csemetéi biztonságban vannak”, őket a szüleik kimenekítik az állami intézményrendszerből. Valódi szakmai egyeztetést és széles körű párbeszédet indítana, amelyet kötelezettségvállalás zár, akár az oktatási miniszter lemondását is kilátásba helyezte, mert lesz ilyen minisztérium és valódi politikai felelősség is. A KLIK-et az első napon feloszlatnák, visszavennék az iskolákat, radikálisan csökkentenék az adminisztratív terheket, a roma embereknek a felemelkedéshez valódi esélyt adnának. Magyar Péter megemlékezett Ferge Zsuzsa szociológusról is.

Úgy látja, hogy a Fidesz elárulta a saját szavazóit, „ebben én nem leszek bűnrészes”. Szerinte ez a hatalom nem keresztényi, nem konzervatív, nem polgári, amit látnak, az „a reménytelen helyzetben lévő uralkodó osztály utolsó kétségbeesett próbálkozása a lopott vagyon és a hatalom megtartása érdekében”.

Magyar Péter azt javasolta, kössenek Rogán Antallal alkut, amennyi pénzt a propagandára költenek, ugyanannyit adjanak a bicskei áldozatoknak is, ezt a pénzt személyesen a miniszterelnök és a miniszter adja át nekik. A javaslatot taps fogadta a téren.

Azt nem lehet mondani, hogy a fideszes fiúknak nincs humora

– folytatta Magyar Péter, megemlítve Deutsch Tamás EP-listavezetését. „Kedves Tamás, értjük mi a viccet, de nem szeretjük” – mondta, felidézve a kormánypárti politikus brüsszeli korrupcióra vonatkozó szavait.

Magyar Péter szerint erős nemzetállamokon nyugvó, erős EU-ra van szükség, fontos a jogállami vita mielőbbi lezárása, a források hazahozatala. Csatlakozna az Európai Ügyészséghez, konstruktív, de kritikus párbeszédet folytatna az uniós intézményekkel. A föderális európai szuperállamot elutasította.

Magyar Péter bejelentette, hogy jövő héttől 2 hónap alatt bejárják az egész országot, majd azt kérte, hogy mindenki fogja meg a mellette álló kezét, így kifejezve az összekapaszkodást. A beszéd után a résztvevők a Kossuth-nótát énekelték, miközben füstgyertyák zöld, fehér és piros füstje borította be a teret. Magyar Péter azt ígérte, hogy anyák napján találkoznak.

17:00

„Az atombomba mi vagyunk, a magyar nép” – jelentette ki Magyar Péter, azt kérve, mindenki tegye fel a kérdést, mit tehet a hazájáért. Magyar Péter úgy fogalmazott, hogy „a megoldást ne csak tőlem várjátok”, mindenkinek meg kell mozdulnia a változásért.

Elmondta, azért vágott bele, hogy elindítson egy új korszakot, de ő „csak egy szikra, aki elindíthatja a motort”. Hangsúlyozta, nem lesz elég a fotelben ücsörögni, kommentelni, „ma miénk itt a tér, a pesti utca, de vissza kell venni a falvainkat és városainkat”. Magyar Péter úgy vélekedett, hogy „Gyurcsány Ferenc a pillére és a biztosítéka a NER-nek”, Orbán Viktor mindig vele akar megvívni, mert őt mindig legyőzheti, „Orbán és Gyurcsány párosa húsz éve változatlan”.

Magyar Péter szerint a vidéki–fővárosi, keleti–nyugati, baloldali–jobboldali szembenállást mesterségesen tartják fenn, „ebből kell kigyógyulni, legyőzni a turáni átkot”, nem széthasítana, hanem egyesítene, hidakat építene, és új időszámítást indítana Magyarországon.

16:47

„Hisz abban valaki, hogy a Fidesz-alapító Polt Péter által vezetett ügyészség pártatlanul végzi a munkáját?” – tette fel a kérdést Magyar Péter. „Börtönbe” – skandálta a tömeg. Ezután a Völner–Schadl-ügyről beszélt, azokat a kérdéseket feltéve, amelyeket korábban is emlegetett, többek között Rogán Antal szerepéről és az iratok átírásáról. Miniszterek és a kormányfő meghallgatását is megemlítette az ügyben.

Visszakérjük az országunkat és a nemzeti intézményeinket. Nem kérjük, követeljük

– jelentette ki, hozzátéve: az utóbbi harminc év legnagyobb politikai, jogi és erkölcsi válságába kormányozták az országot. Adják vissza a hatalmat a népnek, vállalják a politikai és jogi felelősséget – üzente a kormánynak.

Mi, magyarok nem leszünk alattvalók a saját hazánkban

– szögezte le Magyar Péter. A politikus megjegyezte: „ma még ott lehet hagyni a bűnös hatalmat, át lehet állni a jó oldalra, de lassan késő lesz”. Magyar Péter beszélt az egyesületéről is, amelynek nevét már korábban elárulta, hamarosan bejelenti azt a pártot is, amellyel elindulnak az európai parlamenti választáson. Szerinte olyan eredményt érnek el, „ami az első szög lesz a NER koporsójában”. Az EP-listára a honlapjukon lehet jelentkezni.

16:35

Magyar Péter szerint minden lejáratás tovább erősíti őket. Szerinte „hiába hazudják azt, hogy a mozgalmunk belpesti médiahekk, ti vagytok a bizonyíték, akik több ezer magyar településről és a világ minden szegletéből eljöttetek”. Úgy látja, csak akkor lehetnek méltók az ősök emlékéhez, ha összekapaszkodnak, és kiállnak a szabad, demokratikus Magyarországért.

Magyar Péter arról is beszélt, hogy nem ismeri a jövőt, de azt elmondja, hogyan kezdődik.

Mi, magyarok a történelem során leráztuk a török megszállást, a kommunista elnyomást, és most is győzni fogunk, lerázzuk magunkról az utóbbi évtizedek hatalmi elitjének béklyóját

– jelentette ki, hozzátéve: a szabadságot sohasem adták ingyen. Több mint húsz év azzal telt, hogy a választott vezetők egymás ellen uszították a magyarokat, de „ennek most véget vetünk”. A Talpra Magyarok közösségében az számít – mondta –, ha valaki tenni akar a hazája, a gyermekei és az unokái biztonságos, élhető jövőjéért.

16:23

Magyar Péter állt színpadra, nagy tapsvihar fogadta. „Eddig úgy szólítottalak benneteket, hogy kedves barátaim, de ez már több mint egy baráti társaság” – kezdte beszédét Magyar Péter. Azzal folytatta, hogy 2024. április 6. dátumát jól jegyezzék meg, mert mostantól semmi nem lesz úgy, ahogy eddig volt, „a magyar nemzet megüzente, hogy eddig és ne tovább”.

Szerinte visszavették a nemzeti jelképeket és kifejezéseket, hazafiak százezreiről beszélt, akik egy csoda részesei. Magyar Péter úgy látja, hogy több százezren vannak a tüntetésen. Elmondta azt is, hogy pár hét alatt az ország legtávolabbi szegletébe is eljutott a remény üzenete, pedig amikor először kiírta, hogy ne féljetek, még magát is győzködnie kellett, de ezzel az energiával már hegyeket lehet mozgatni. Úgy vélekedett, hogy az előző Békemeneten sem voltak ennyien,

olyat tettünk pár hét alatt, ami példa nélküli a rendszerváltás óta, egy kis garázsból indulva megrendítettük a 20 éves politikai status quót.

Magyar Péter rettegő hatalomról beszélt.

16:18

Rost Andrea Kossuth-, Prima Primissima és Liszt Ferenc-díjas magyar operaénekes a You’ll Never Walk Alone című dalt énekli.

16:10

A beszédek tovább folytatódtak a Kossuth téren. Tarr Zoltán református lelkész arról beszélt, hogy a reménységről, a megújulásról, a jóra fordulásról szól a húsvét, ahogy a szabadságról és a felszabadulásról is. Hangsúlyozta, ezzel a felszabadultsággal és félelem nélkül van most itt.

Egészséges keresztény egyházak nélkül nincs egészséges társadalom. Gulyás Gergelytől származik ez az idézet. Igaza van. Beteg a magyar társadalom, ezért kiemelt felelősség terheli az egyházakat

– vélekedett a lelkész, hozzátéve: az egyházak eltértek valódi küldetésüktől, ami még akkor is igaz, ha nagyon sok, küldetését csendben végző közösség és egyházi személy van. A kegyelmi ügyről elmondta: tudja és hallja, hogy nem ő egyedül az, aki fel nem foghatja az egész ügyet és abban egy református püspök szerepét. Balog Zoltán tettét elfogadhatatlannak nevezte.

„Mondjon le” – skandálta a tömeg. Tarr Zoltán bocsánatot kért a bicskei gyermekotthon áldozataitól. Minden jogszerű eszközt bevetve megoldanák ezt az ügyet, hogy „Balog püspök” mielőbb a nyugdíjas életre koncentrálhasson.

16:05

A tüntetés közben Menczer Tamás, a Fidesz–KDNP kommunikációs igazgatója is posztolt közösségi oldalán. Szerinte Magyar Péter egy baloldali politikus, a baloldal pedig háborúba vinné Magyarországot. Szerinte csak Orbán Viktor és a Fidesz–KDNP képes megvédeni az országot.

16:00

Nagy Ervin a tüntetőkkel együtt énekli a Neked írom a dalt – jelenti helyszíni tudósítónk.

15:50

Szigetszentmiklós polgármestere, Nagy János szólt a tüntetőkhöz, akiről korábban, 2022-ben a DK úgy fogalmazott: „Nagy János ma puccsot hajtott végre a Fidesszel együtt, eltávolítva azokat az ellenzékieket, akiknek mandátumát köszönheti, és akik szívvel-lélekkel városunk fejlődését szolgálják”.

A polgármester felszólalásában kijelentette: harminc év mély álomból ébredezik a magyar társadalom. Polgármesterként a saját bőrén tapasztalta, milyen az országos rendszer, és a színfalak mögött milyen alkuk vannak. Megválasztásakor hitt abban, hogy civil jelöltként ellenzéki támogatással leválthatják a kiskirályokat, de a valóság meg sem közelítette azt, amiben vakon hitt, „jött a demokratikus pofon”.

Állítása szerint a DK arra akarta rávenni, ami ellen küzdött, ezután elindult a lejáratása, ekkor mondta először azt, hogy „ezek ugyanazok”. „Simlis pártok simlis katonáiról” beszélt, de nem tette meg, amire rá akarták kényszeríteni. Nem ment bele a zsarolásokba, pártpolitikai csatározásokba, majd lejáratást ígérő fenyegetéseket kapott. „Nem hagyjuk” – skandálták a tüntetők.

Nincs Orbán Gyurcsány nélkül

– jelentette ki a polgármester. Egy olyan DK-s politikusról is beszélt, aki állítása szerint Kövér Lászlóval is egyeztetett.

15:35

Nagy Ervin külföldön élő magyarok leveleit olvasta fel a színpadon, a végén elcsuklott a hangja. Utána Keresztesi Péter állt színpadra, aki Svájcból jött a tüntetésre civilként. Mint elmondta, nyolc éve él Svájcban, és azért jött a tüntetésre, hogy képviselje a külföldön élő magyarok véleményét. „Ma hazánk jövője a tét” – vélekedett.

Itt és most felvállalom és kimondom a szomorú igazságot, amit tapasztaltam: eltávolodott, leszakadt és izolálódott Magyarország

– fogalmazott.

15:26

Bálint András Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színész is színpadra állt. Kijelentette, örül, hogy itt lehet. A színművész Radnóti Miklós Nem tudhatom című versét szavalta.

15:25

Hegedűvel és zongorával adták elő a színpadon Ennio Morricone egyik szerzeményét, a Polip című sorozat zenéjét, miközben a kivetítőn egy-egy pillanatra többek között Orbán Viktor, Habony Árpád, Rogán Antal és Gyurcsány Ferenc volt látható.

15:22

Tordai Bence, a Párbeszéd – Zöldek frakcióvezetője is kiment a tüntetésre, amiről két képet osztott meg közösségi oldalán, hozzátéve, hogy „Elég sokan vagyunk, akiknek nem tetszik a rendszer”.

15:20

Péter Petra kezdett beszélni a színpadon többek között példátlan összefogásról és szeretetről, közben az Alkotmány utcából „nem halljuk” skandálás szűrődött be a térre. A rádiós műsorvezető hangsúlyozta:

Legyünk együtt egy új Magyarország jövője, legyünk mi magunk a változás.

15:10

Az egyik szervező arról beszélt a színpadon, hogy a menet vége még a Bajcsy-Zsilinszky úton van, hozzájuk próbálják eljuttatni azt az üzenetet, hogy már csak az oldalsó utcákból közelítsék meg a teret. Azt is kérte a tüntetőktől, hogy ne másszanak a szobrokra.

15:00

Azt kérik a tüntetőktől, hogy az oldalsó utcákból érkezve próbálják megtölteni a teret, mert kezd bedugulni a környék.

14:55

A Kossuth téren egy színpadot és két kivetítőt állítottak fel. A tér lassan megtelik, de a tüntetők jelentős része még az Alkotmány utcában van.

14:45

A tüntetők egy része a molinós első sort megelőzve már a Kossuth téren van, ahova a felújítás miatt szűkített utcán nagyon lassan lehet bejutni – jelentette helyszíni tudósítónk.

14:32

Esküszünk, esküszünk, hogy rabok tovább nem leszünk!

– szakították meg a zenék sorát skandálással a tüntetők. A menet eleje ezekben a percekben érkezik az Alkotmány utcához.

14:19

A tüntetés megkezdése előtt néhány perccel sokatmondó bejegyzéssel jelentkezett Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke.

14:12

A tüntetők a „nem félünk”, valamint a „demokráciát” rigmust skandálják. A menet lassan elindult a Bajcsy-Zsilinszky úton – jelentette helyszíni tudósítónk.

14:05

Ria, ria, Hungária – skandálják a tüntetők a Bajcsy-Zsilinszky úton.

13:57

Megérkezett a menet elejére Magyar Péter is. A tüntetők az első sorban egy „Talpra, magyarok! Ne féljetek!” feliratú molinót tartanak maguk előtt.

13.50: A Bajcsy-Zsilinszky út Deák Ferenc téri részénél teljes szélességben útzár van érvényben, miközben egy hangszórókkal felszerelt kisteherautó volánjánál megérkezett Nagy Ervin is. A színészt tapssal fogadták a tüntetők, vélhetően ő vezeti a menetet a Parlamentig.

13.30: Helyszínen lévő kollégánk jelentése szerint a hivatalos gyülekező idejére megtelt a Deák Ferenc tér környéke. 

Hatalmas a tömeg a Deák térnél

A hivatalos program szerint a demonstrációra érkezők 13:30-tól gyülekeznek a Városháza tér – Deák Ferenc tér – Károly körút háromszögben. A vonulás 14 órakor indul, a tervek szerint a Bajcsy-Zsilinszky út és az Alkotmány utca érintésével 15 órakor érkezik a Kossuth térre.

Magyar Péter harmadik tüntetése

A Diákhitel Központ korábbi vezetője, Varga Judit exférje az első tüntetését március 15-én tartotta, amelyen bejelentette, hogy Talpra Magyarok néven szervez közösséget. A második demonstrációt a második ügyészségi meghallgatásának napján – egy hangfelvétel közzététele után – tartották.

A hangfelvételre a kormány részéről Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy reagált, hogy „sok hűhó semmiért. Kipukkadt a lufi! Egy megfélemlített feleséggel folytatott családi vitának semmi köze a közélethez. Magyar Péter az új Márki-Zay! Csak annyi különbség, hogy Márki-Zay Péter nem terrorizálta a feleségét”.

A volt igazságügyi minisztert később tanúként hallgatta meg az ügyészség. Varga Judit Magyar Péter közéleti színre lépése után interjút adott Hajdú Péter műsorában a házasságukról, ahol többek között zsarolásról és verbális bántalmazásról beszélt, amit Magyar Péter sem hagyott szó nélkül.

Magyar Péter indulna az európai parlamenti választásokon, de az egyelőre nem ismert, hogy melyik bejegyzett párt színeiben tenné ezt. A tüntetés előtt néhány órával bejelentette, hogy megalapította a Legyél a változás! Egyesületet.

(Borítókép: Szollár Zsófi / Index)