A Kossuth tér helyett a Vértanúk terére érkeztek a tüntetők, Magyar Péter elnézést kért a szervezési malőrért

ZS 0182
Magyar Péter, miután közzétette a szerinte bizonyító erejű hangfelvételt, majd meghallgatta az ügyészség, tüntetést hirdetett a fővárosba kedd estére.

20:45

Folyamatosan frissülő cikkünk ezzel véget ért, köszönjük kitartó figyelmüket!

20:30

Továbbra is a helyszínen vagyunk, Magyar Pétert még néhány érdeklődő, valamint stábok kísérték a Szabadság téren. A Báthory utcában rendőrautók vannak, a Vértanúk néhány tüntető.

19:56

Még mindig sokan vannak a Vértanúk terén, köztük Puzsér Róberttel. Magyar Péter nagyon lassan halad kifelé a térről, sokan vannak körülötte, fotózkodnak és beszélgetnek.

19:34

Helyszíni tudósítónk szerint a tömeg nagyon lassan oszlik a Vértanúk teréről, sokan próbálnak Magyar Péter közelébe jutni.

19:30

Orbán Viktor láthatóan nem igazán foglalkozott a Magyar Péter által szervezett tüntetéssel, közösségi oldalán a Magyarország–Koszovó-meccsről posztolt.

19:25

Magyar Péter mindenkinek békés hazautat kívánt, ugyanakkor jelezte, hogy ők még itt zenélnek, és lehet, hogy isznak egy sört – jelentette helyszíni tudósítónk.

19:21

Eddig és ne tovább, gyakoroljunk nyomást a kormányra – jelentette ki Magyar Péter azzal folytatva, hogy álljanak ki a betegekért, az ápolókért, a tanárokért, a diákokért, a családokért, a gazdákért, a kiemelkedően teljesítő vállalkozókért, akiktől elveszik a vállalkozásaikat, a szabad piac szereplőiért, a bíróságon dolgozó bírókért, leírókért és ügyészekért, akik szerinte politikai nyomás alatt dolgoznak.

Magyar Péter hitet tett Magyarország uniós és NATO-tagsága mellett, kiállna az állami gondozásban zaklatott gyermekért is. Ezután egy perc csenddel emlékeztek a bicskei zaklatás után öngyilkosságot elkövető áldozatra.

Magyar Péter szerint nem úszhatja meg Balog Zoltán, Rogán Antal és Orbán Viktor sem. „Mondjon le” – skandálták a tüntetők, majd rákezdtek az „Orbán, takarodj!” rigmusra. Magyar Péter arról is beszélt, hogy adják vissza az emberek választási lehetőségét. Végül április 6-ára, a Kossuth térre hirdetett tüntetést.

19:16

Magyar Péter úgy látja, soha semminek nincs következménye Magyarországon, nem volt felelősségre vonás, de ennek most véget vetnek. Ezután felidézte Orbán Viktor 444-nek adott nyilatkozatát, amit fújolással fogadtak a tüntetők. Magyar Péter felsorolta: a kormányfő nem foglalkozik többek között jogállamisággal, nőügyekkel, üzleti ügyekkel, szakmai szervezetek álláspontjával, kegyelmi ügyekkel, a gyermekek védelmével, a betegek szakszerű ellátásával.

Mi az, amivel Magyarország miniszterelnöke foglalkozik?

– kérdezte Magyar Péter, majd több kérdést is felsorolt, például: mi az az ingerküszöb, ami még megérinti az embereket ebben az országban? Miért van ügyészség és igazságszolgáltatás, ha Rogán Antal dönti el, hogy milyen nyomozati anyag kerül a bíró elé?

Magyar Péter elárulta, Varga Judit nem javasolta K. Endre kegyelmét, amit többen megtapsoltak. Magyar Péter úgy fogalmazott, hogy ma egy maffia kormányoz Magyarországon.

19:05

Azt kérik, hogy a Szabadság tér felé próbáljon tolódni a tömeg, hogy a Kossuth térről érkezők is közelebb tudjanak jönni.

Magyar Péter elmondta azt is, megkérte gyermekeik édesanyját, hogy ma ő legyen a gyerekekkel.

Azt ígéri, hogy hamarosan a Kossuth téren is lesz tüntetés.

19:02

Magyar Péter elnézést kért a szervezési malőrért, a Kossuth térre akartak menni, de a rendőrség megtiltotta, hogy gépjárművel a térre hajtsanak. Nagy Ervinnel közösen azt kérték, hogy azok a tüntetők, akik a Kossuth téren vannak, jöjjenek a Vértanúk terére, viszont a Vértanúk tere szinte teljesen megtelt már – tájékoztat tudósítónk a helyszínről.

18:56

Magyar Péter megérkezett a Vértanúk terére, taps fogadta.

18:50

A Vértanúk terénél a menet eleje gyakorlatilag beszorult a szűk utcákba, miközben a tüntetők jelentős része még ide sem ért – jelentette helyszíni tudósítónk.

18:40

A tömeg egy része egyenesen a Parlament felé indult az Alkotmány utcánál, de Nagy Ervin – aki vezeti a kisteherautót – jelezte, hogy a Vértanúk tere felé kell haladni, így most megállt a menet.

18:30

A tüntetők elindultak a Kossuth térre. Közben a teherautóról Nagy Ervin mondta el a tömegnek, hogy milyen irányba kell haladni, majd azt kiabálta, hogy „ne féljetek”.

Ezzel szinte egy időben Dömötör Csaba államtitkár az alábbi bejegyzést tette közzé Facebook-oldalán:

18:25

A tüntetők között több száz fáklyát osztanak szét, ezután indul a vonulás a Kossuth térre. Magyar Péter közösségi oldalán azt is jelezte, hogy akik csak később tudnak csatlakozni, azokat 18:40-től várják a téren. A demonstrálók telefonjaikkal világítanak, sokan magyar zászlót lengetnek.

18:22 

Magyar Péter szerint sok ezer ember van a helyszínen. Arról is beszélt, hogy független vizsgálat és felelősségre vonás akkor várható el, ha Polt Péter haladéktalanul távozik hivatalából.

„Mondjon le” – skandálták válaszul a tüntetők. Magyar Péter független, objektív vizsgálatot követelt a Völner–Schadl-ügyben. Semmi sem mehet ezután úgy, ahogy eddig volt, a hatalomnak vállalnia kell a politikai és jogi felelősséget – hangsúlyozta Varga Judit volt férje.

18:17 

Magyar Péter beszédében elmondta: egyre többen gondolják Magyarországon, hogy elég volt. Arra kérte a tüntetőket, hogy ne üljenek fel a provokációnak, ha pedig bármi problémát észlelnek, szóljanak a rendőröknek. Hangsúlyozta, hogy ez nem jobboldali, baloldali tüntetés, hanem a nemzet demonstrációja, mert egy nép azt mondja, elég volt. 

Magyar Péter megemlítette a kegyelmi botrányt, a propagandát, és „kézivezérelt” titkosszolgálatokról beszélt. A nyilvánosságra hozott hangfelvételéről közölte:

az ügyészek nem tehetnek mást, mint hogy tanúként meghallgatnak több kormánytagot, köztük a miniszterelnökkel.

18:12 

Nagy Ervin és Magyar Péter van a teherautó platóján, „nem félünk” – skandálja a tömeg.

18:09

Magyar Péter megérkezett a helyszínre, hatalmas tapsvihar fogadta.

18:05 

Helyszíni tudósítónk szerint a teherautón megjelent egy mikrofonállvány, Magyar Péter valószínűleg azon állva fogja megtartani beszédét.

18:00

Egy kisteherautó van a tüntetők között, a platóján több hangszóróval, zene szól.

17:50

Több tucat tüntető gyülekezik a Legfőbb Ügyészségnél,

amelynek bejáratát rendőrök őrzik, előttük két demonstráló egy „Polt Péter, lebuktál. Te is!” feliratú molinót tart. A környező utcákból folyamatosan érkeznek a tüntetők – jelentette helyszíni tudósítónk. Magyar Péter a Legfőbb Ügyészség épületéhez, a Markó utcába hirdetett tüntetést az ügyészségi meghallgatása után. A tervek szerint a demonstrálók a Kossuth Lajos térre vonulnak.

Hangfelvétel és meghallgatás

Magyar Pétert kedden másodszorra hallgatta meg az ügyészség, ezzel párhuzamosan közzé is tette azt a hangfelvételt, amelyen ő és exfelesége, Varga Judit hallható. A Diákhitel Központ volt vezetője úgy látja, hogy a felvétel alátámasztja korábbi állításait, amelyek szerint manipulálták a Völner–Schadl-ügy iratait.

Varga Judit, valamint Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is reagált a fejleményekre, a részleteket hírösszefoglalónkban olvashatja. Varga Judit a délelőtti rövid reakcióját követően délután egy hosszabb posztban reagált a Magyar Péter által közzétett hangfelvételre.

(Borítókép: Szollár Zsófi / Index)