Orosz szakértők: Orbán rendszerére nem veszélyesek ezek a tüntetések

2024.04.10. 13:45
A Moszkvai Egyetem docensei, szakértői szerint sem a kegyelmi botrány, sem a Magyar Péter által életre hívott mozgalom vagy tüntetéssorozat nem veszélyes a magyar kormány hatalmára. Szerintük a Fidesz–KDNP simán megnyeri az európai parlamenti választásokat, és meg sem ingatja a hatalmukat az elmúlt pár hónap eseménysorozata.

Nyikolaj Topornyin, a Moszkvai Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének Európai Jogi Tanszékének docense nem látja az államcsíny veszélyét Magyarországon.

Egyértelmű, hogy Orbán meglehetősen autokratikus rendszert alakított ki a személyi kultusz elemeivel. Nyomás nehezedik a médiára és az oktatási intézményekre. A fiataloknak ez különösen nem tetszik, de mint a 2022-es választások megmutatták, a magyarok többsége támogatja a miniszterelnököt

– magyarázza a szakértő. Az ellenzék minden lehetőséget igyekszik kihasználni, hogy felhívja magára a figyelmet, és extra százalékokat szerezzen. De például egy pedofil bűntársának megkegyelmezése ügyében Orbánnak sikerült a népharagot úgy csillapítania, hogy „lemondott kedvenceiről” – célozva Novák Katalin és Varga Judit lemondására.

Vagyim Truhacsev, az Orosz Állami Egyetem docense is úgy véli, hogy a mostani tüntetések nem fenyegetik Orbánt. Magyarországon minden alkalommal szokás tüntetni, a fővárosban pedig azért van ellenzéki hangulat, mert inkább az Európai Unió felé orientálódik, mint az államfő által védett hagyományos értékek felé – mutat rá a szakértő a RIA Novosztyinak.

Európában az utcai politika banalitás. Annál is inkább, mivel közelednek az európai parlamenti választások, ahová Orbán Viktor és a magyar ellenzék is elmegy

– érvel. „A miniszterelnököt legalább egy évtizede korrupcióval vádolják. Mindenki régen hozzászokott már” – fogalmazott. „Ahhoz, hogy egy tüntetés igazán veszélyes legyen, legalább 90 ezer ember kell, nem 30 ezer, mint a múlt hétvégén (itt még a március 15-ei tüntetésre gondolt – a szerk.). A kis- és középvárosok segítségével Orbán valószínűleg megnyeri az európai parlamenti választásokat” – véli Truhacsev.

Az elnök és az igazságügyi miniszter lemondása nem lesz végzetes csapás a jelenlegi kormányra, tette hozzá Truhacsev. A kormánypártnak alkotmányos többsége van a parlamentben, és a „narancsos forradalom” forgatókönyve nem használatos az uniós országokban.